Biri Bizi Gözetliyor…

Dünyaya gelmemizden ölümümüze kadar biri bizi gözetliyor… Bir kaç yıl önce Türkiye’ye damgasını vuran geniş halk kitleleri tarafından izlenen ve fanatikler doğuran bir program vardı. ‘Biri Bizi Gözetliyor’ ismiyle yayınlanan bu programa gösterilen büyük ilginin en önemli sebebi bir eve topladıkları insanların salonlarına yatak odalarına ve hatta banyolarına kadar yerleştirilen kameralar ve bu kameralar aracılığı ile dileyen herkesin bu evde olan biten olayları seyredebilmesiydi. Ardından bu şekilde yapılan pek çok program daha çıktı ortaya. Programın içeriğinden çok bizi ilgilendiren kısmı bu eve toplanan insanların davranışlarıdır. Tüm Türkiye tarafından izlenen ve bunun farkında olan bu insanlar yarışın başlamasıyla hem onlara oy verecek izleyenlere sevimli ve insancıl gözükmek için hem de yarışma sonunda galip gelecek kişiye vaat edilen ödüllere sahip olabilmek için kıyasıya yarıştılar ve program yapımcıları tarafından belirlenen kurallara harfiyen uymak için çaba sarf ettiler. Neden? Belki biraz şöhret, belki de biraz para için… Ancak az bir zaman sonra aynı evde yaşayan birbirinden farklı bu kişiler arasındaki kavga, çekişme ve iftiralar gazete ve televizyonlarda manşetlere taşındı. Peki, az bir zaman içinde değişen neydi? Neden başlangıçta çok olgun ve duyarlı intibalar bırakan bu insanlar bir anda değişikliğe uğradılar? İşte kısa bir zaman içinde tüm eve yerleştirilmiş kameraların olduğu ve halkın canlı olarak onları izlediği gerçeği unutularak ya da zaman zaman hatırlanarak insanlar büyük oranda dış dünyadaki gerçek hallerine geri döndüler. Maskeler düştü. İşte insan gerçeği…

Ya günlük yaşamın bir parçası haline gelen sokak kameralarına ne demeli. Ne de güzel hizaya getirdi pek çok sürücü ve suçluyu. Yani o kameralar tepemize konulmadan önce hiç kimsenin bizi görmediği ve yapılan hataların kayıt altına alınmadığı mı zannediliyordu. Hakkımızda kesilecek bir trafik cezasından çekinerek trafik kurallarına uyarken ölüm sonrası yaşam öncesi bu dünya hayatındaki yaşantımızdan hesaba çekilip hakkımızda ceza kesilebilmesi ihtimalinden çekinmeden nasıl oluyor da ilahi kuralları ihmal edebiliyoruz.
Her an izlendiğini, kurallara uyarak yarışmayı tamamlama ihtiyacını unutup gözlerine ve zihnine gaflet perdesi çekilen insan… İnsanoğlu farkında olmasa da biri her an bizi gözetlemekte ve tüm amellerimiz kayıt altına alınmaktadır. Üstelik bu dünyadaki imtihan ve yarışmadan galip gelenlere vaat edilen ödüller ve azaptan muhafaza edilme dünyevi hiçbir servet ve şöhret ile karşılanmayacak eşsizliktedir. Etrafındaki insanlara kendini beğendirmeye çabalayan ve gerektiğinde canını bile riske atma cesaretini gösterebilen insan kendisini yoktan var eden ve sayısız nimet ve imkân ile donatan Allah’a karşı duyarsız isteksiz ve uzak kalmaktadır. Oysaki Allah dünyadaki bu yarışmalar neticesinde elde edilen ödüllerin kat kat fazlasını daha bizi sınamadan peşinen bizlere vermiştir.

Yazar : Emre

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website