DİNİ YAZILAR

Yazı büyüklüğünü ayarlamak için kutulara tıklayınız.

KURBAN VE KURBAN BAYRAMI (#287)

Kuran`da kurban kesmek sadece hac ibadeti yerine getirildiği sırada farz kılınmıştır. Yani kurban hacca giden hacılar tarafından kesilir. Kurban kesmeyi allah`a olan teslimiyetin ve saygının bir sembolü olarak anlamak ve allah`a yaklaşmaya bir vesile görmek gerekir. Yoksa ayetinde ifadesiyle kesilen hayvanların ne etleri ne de kanları allah`a ulaşmaz allah`a ulaşacak olan sadece kulların takvalarıdır.

Hac suresi ayet 37: Onların etleri de kanları da allah`a asla ulaşmaz; fakat sizin takvanız o`na ulaşır. Onları size bu şekilde boyun eğdirdir ki, sizi hidayete erdirdiği için allah`ı yücelterek anasınız. Güzel düşünüp güzel davrananlara müjde ver.

Daha sonraları bu uygulama hacca gidemeyen kişiler tarafından da bulundukları yerlerde yerine getirilmeye başlanmış ve ardından kurban bayramı uygulaması oluşmuştur. Kurban bayramının hacıların hacda kurban kesmekleri ile aynı döneme gelmesinin nedeni budur. Kuran`ın hiç bir ayetinde bayram uygulaması yeralmaz. Yani bayram yada bayram namazı tamamen geleneksel kabullere dayanan uygulamalardır. Ancak burada belirtilmesi gerekli olan bir husus vardır o da bu şekilde bir uygulamanın yapılmasının Kuran`a aykırı olmadığıdır. Yani müslümanların kendi aralarında geliştirip gelenekselleştirdikleri bu gibi uygulamaların özellikle insanların kanyaşmaları ve yakınlaşmalarına vesile olması ve dini bir takım duyguların canlanması açısından oldukça etkili ve güzeldir. Ancak bu sosyolojik bir hadisedir, müslümanların genelini bağlayıcı bir farz değildir.

Yazar : Abdullah
Bu yazı İbadetler, emir ve yasaklar kategorisindedir.
Bu yazi 2682 kere okunmuştur.
Toplam 23 kişiye göre ortalama puanı 6,65 Sizde oylayın.

Arkadaşınıza Gönderin
   
 

Yorumlar

Yazan: okan
çok güzel bir yazı. kurban bayramının açıklanması...

Yazan: ahmet
tşk ederim bunu yazdiğin icin

Yorum Gönder

İsminiz

E-mail
Kesinlikle gizli kalacaktır.
Yorumuzun


Yazılar içerisinde arama yapacağım.


Kategoriler
Alınması gerekli ibretler
Diğer konular
Din-bilim-felsefe ilişkisi
Dualar
Hayatın merkezine Allah’ın konması
İbadetler, emir ve yasaklar
Kuran ayetlerinin düşündürdükleri
Kuran’ın rehber edinilmesi
Kuran'daki mucizeler

Yazdığınız veya beğendiğiniz yazıları sitemize yollayabilirsiniz.


Bunu biliyor musunuz?
Süleyman, kendine kitaptanilim verilen kişinin becerisiyle Melikenin tahtına göz açıp kapayıncaya kadar sahip oldu. | Neml Suresi 40


Email grubuna üye olun dini yazıları size postalayalım.


Kuran Mucizeleri
Kuran'daki Din
Kuran'i Kerim
Allah'ın Varlığı
Allah, Evren ve İnsan
Big Bang ve Tanrı
Kuran'daki Dualar

Kuran Hiç Tükenmeyen Mucize Kuran Mucizeleri Kuran'daki Mucizeler

Big bang ve Tanrı Allah İslamiyet Allah'in varliği delirleri Bilim ve İslamiyet

yaşamın içinden dini yazilar

Sitemizdeki yazılardan oluşan ilk kitabımızı çıkardık. Tüm kitap evlerinde bulabilirsiniz.


Künye © 2005-2008 Kuran Araştırmaları Grubu