Kuran’daki din zor değil !

Kuran’daki dini, Allah’ın söylediklerini uygulamaya, ibadet etmeye çalışırken görüyorum ki, etrafımdaki insanlar “Bu senin yaptığında ibadet mi? ” diyorlar, çünkü yaptıklarımla sözde din adamlarının yazdıkları kitaplarda anlatılanlar arasında dağlar kadar farklar var. İster Kuran’dan başka her türlü mezhep kitabını esas alan insanlar olsun, ister dinle hiç alakası olmayan insanlar olsun şaşırıyorlar.


Kulaktan dolma bilgiler, her gün televizyonda denk geldikleri çok meşhur(!) ve itimat edilen hocaların ve uydurma mezheplerin kitaplarının; dinin nasıl uygulanması, ibadetlerin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili uydurdukları, Kuran’da olmayan bir yığın zorlama, insanların gözündeki dini uygulanması imkansız bir şeymiş gibi gösteriyor. Suyun nasıl içilmesi gerektiğinden tutun, evden hangi ayakla çıkılması gerektiğine, saçın nasıl taranması gerektiğinden tutun ne renk, nasıl kıyafet giyinilmesine kadar bir yığın zorlayıcı uydurma, Allah’ın diniyle alakası olmayan ve yapılmadığı taktirde yapmayanı kafir ilan ettiren saçmalıklar var. Kuran’a göre nasıl yapılacağı aslında serbest bırakılmış bir çok durum, sınırları belirlenmiş bir yığın zorlama duruma dönüştürülüp, insanların kafasını karıştırıyor, onların gerçek dine yaklaşmasına engel oluyor.

Bugüne kadar Kuran’ın okunamayacak, uzak durulması gereken bir kitap ve bunun yanında sözde din alimlerinin uydurmaları uyulması gereken dini kaynak olarak gösterilmiş olması, bizi Kuran’dan uzak tutuyor. “Kuran okuyorum, size, kolay ve kendi rahatı için kolaylaştırılmış gibi görünen bütün bu ibadet etme şeklimi kendi kendime Kuran’dan çıkarıyorum, çünkü zaten Kuran kolaylıkla anlaşılır. ” deyince de büsbütün şaşırıyorlar. Ki anlaşılması kolay ve öğüt alınacak bir kitap olduğu Kuran’da da sıkça yer alıyor;

“Yemin olsun ki, biz, Kur`an`ı öğüt ve ibret için kolaylaştırdık. Fakat öğüt alıp-düşünen var mı? ”
54-Kamer Suresi-17. ayet

Çünkü Kuran birinci seviyede yanına yaklaşılmaz, ikinci seviyede de yaklaşılsa bile anlaşılmaz bir şey olarak asırlarca uydurma tarikatların şeyhleri, sözde din adamları ve mezhep imamlarınca bize söylenip durdu. Kuran’ı okuyarak, ibadetlerimizi gereğince yaptığımızda da bu sefer, “Siz dini kendinize göre değiştiriyorsunuz, dinde kendinize göre reform yapıyorsunuz, dini sosyeteye, moderniteye göre şekillendiriyorsunuz. ” sözlerine maruz kalıyoruz. Halbuki bu uygulamaya çalıştığımız din moderniteye göre şekillendirme veya reform değil Kuran’da anlatılanın ta kendisi. Çünkü Allah’ın merhametiyle zaten kolay olan Kuran’daki din; ne Kuran’ı sadece musikisi için dinleyen, kendi uydurdukları zorluklara uyulmasını dine sadakat ve takva olmak gibi gören mezhepçi insanların kafalarındaki dinle örtüşüyor, ne de şu ana kadar Kuran’ı okumaya yeltenmeyip ordan burdan duyduklarını esas dinmiş gibi algılayan dinle hiç alakası olmayan insanların kafalarındakiyle örtüşüyor. İki tarafta bilmiyor ki esas dinin kaynağı Kuran.

İbadetimin kolaylığını görüp dil uzatırken aslında Allah’ın dinine dil uzatmış olan insanlara benim burda yazmaya çalıştığım cevaptan bin kat daha güzel olanı yine dinin tek kaynağı Kuran ayetlerinde var;

“… Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez… ”
2-Bakara Suresi-185. ayet

“Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden başkasını yüklemez… ”
2-Bakara Suresi-286. ayet

“… Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredebilesiniz. ”
5-Maide Suresi-6. ayet

“Sana, en kolay olanı kolaylaştıracağız. ”
87-Ala Suresi-8. ayet

Yazar : Esra A.

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website