ALLAH’I HATIRLAMAK VE NAMAZIN ÖNEMİ

Kuran boyunca pek çok yerde inananların Allah’ı bolca anmaları, O’nu yüceltmeleri geçer. Kuran’da pek çok ayette bizlere açık bir biçimde Allah’ı anmamız, O’na şükretmemiz ve O’nu yüceltmemiz emredilir. Kuran’da anlatılan namaz ibadetinin kapsamına baktığımızda ise namazın en önemli amacının Allah’ı anmak olduğu anlaşılır.


14. `Gerçekten Ben, Ben Allah`ım, Ben`den başka ilah yoktur; şu halde Bana ibadet et ve beni zikretmek için dosdoğru namaz kıl. `
20 – Taha Suresi – 14

Yani Kuran’da pek çok ayette geçen Allah’ı anma emri aslında namaz kılmak yoluyla da gerçekleştirilmekte. Elbette yine Kuran’a göre bir inanan Allah’ı sadece namazda değil günün her anında olabildiğince çok anmaya çalışmalıdır. Ancak gün boyunca çoğumuzun zamanının önemli bir kısmını okul, iş, geçim derdi gibi meşgalelerle geçirdiği düşünülürse namaz yoluyla Allah’ı anmanın önemi daha belirginleşir. Bunun için elbette öncelikle namazı vakitlerine göre kılmayı ihmal etmemek; buna her şeyden daha çok önem göstermek gerekmekte. Çünkü yine Kuran ayetlerinden anladığımız kadarıyla Kuran’da kaza namazı diye bir kavram yoktur. Yani Kuran’a göre namaz öyle bir ibadettir ki savaş sırasında bile yerine getirilir. Kuran ayetine göre savaş durumunda bir grubun namaz kıldığını, diğer grubun ise nöbet tuttuğunu görüyoruz. Secde edildikten sonra diğer grup ilk grubun yerini alıp namazını kılmaktadır. Eğer savaşta dahi vakitli farz olunan namaz böyle yerine getiriliyorsa, normal zamanında namazın yerine getirilmesinin önemi daha iyi anlaşılır.

Kuran’da anlatılan namaz ibadetine göre namazı vakitleriyle düzenli bir biçimde kılmak yanında diğer bir önemli konu ise namazı olabildiğince huşu içinde kılmaktır.

1. Mü`minler gerçekten felah bulmuştur;
2. Onlar namazlarında huşu içinde olanlardır;
23 – Müminun Suresi – 1, 2

Huşu kelimesine kalpsel ürperti, derin saygı manaları verilmektedir. Namaz kılmak Allah’ın inananlara en önemli emirlerinden biri ve namaz kılmak da bu emri yerine getirmek için en iyi fırsatlardan biri olduğuna göre namaz sırasında olabildiğince diğer dünya işlerinden sıyrılabilmek lazım ki olabildiğince Allah’ın huzurunda huşu içinde bulunabilelim.

Yazar : Ferhat

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website