Doğru Olanı Seçmek…

 

Hepimiz hayatımız boyunca birçok kez seçim yapmak zorunda kalıyoruz. Bu seçimleri yaparken göz önünde bulundurduğumuz kriterler ne yazık ki dünya hayatından alacağımız fayda ile karşılaştırılıyor. Yaşadığımız hayatın sonunda bir ölüm gerçeği olduğunu unutarak kendimizi bu dünya hayatına kaptırıyoruz. Okulumuzu, işimizi, eşimizi seçerken bizim için en önemli etkenler bunların imanımıza katkısı ve inançlarımızı kötü yönde etkilememesi olması gerekirken yapılan tercihlerde alınan kriterler, bitirdiğimizde kolay iş ve itibarlı bir iş bulabileceğimiz okul, güzel/yakışıklı eş, çok para getiren bir iş olmaktan öteye geçmiyor. Zaten sonunda da bütün kapılar çok para kazanmaya geliyor.

Şöyle bir düşünürsek dünyevi amaçlar içerisinde belki de tüm zamanlarda insanlar için para kazanmak en önemli hedef. İnsanlar paranın kendilerine getireceği mal ve itibarı ne yazık ki ahiret hayatına tercih ediyorlar. Bir tarafta sonsuz ahiret hayatı varken göz açıp kapayıncaya kadar geçen dünya hayatı için yapmadığımız fedakarlık kalmıyor.

 

112-Buyurur:”Yeryüzünde yıllar sayısıyla ne kadar kaldınız?”
113-Derler:”Bir gün yahut günün bir kısmı kadar; sayanlara sor.”
114- Buyurdu:”Sadece birazcık kaldınız. Keşke biliyor olsaydınız.”
115-“Sizi boş yere yarattığımızı ve bize döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?”
23. Sure (Müminin Suresi)

 

İnsan olarak pek çoğumuz, ölüm ve ahiret gerçeğini bildiği halde nasıl oluyor da bilmez gibi davranıyor. Ahireti bir kenara bırakarak bugünü kurtarma telaşına düşmüş durumdayız. Çalar saatler sabah namazı için çalarken uykudan kalkmayan bedenlerimiz söz konusu işe gitmek olunca patron/müdür kızar ya da dükkanı geç açarsam müşteri kapıdan döner düşüncesiyle hemen ayağa kalkmakta. Acaba bu dünya hayatının bize sağlayacağı faydalar içi yaptığımız fedakarlığın kaçta kaçını Allah için yapıyoruz. Tabi ki Allah’ın bizim yapacağımız fedakarlıklara ihtiyacı yok. Aslında yaptıklarımız kendimiz için. Acaba bunun farkına varmamız için başımıza ne gelmeli. Kuran yanı başımızda dururken daha ne bekliyoruz.

 

7-İnkar edenler,”Ona Rabbinden bir mucize indirilseydi ya!”diyorlar. Sen ancak bir uyarıcısın. Her kavim için bir yol gösteren vardır.
13. Sure (Ra’d Suresi)

 

Yaptığımız seçimler, yaşadığımız hayat, kurduğumuz hayaller. Bu dünyanın süslü hayatına kanmamalı, hayatımızın gayesini Allah’ın rızasını kazanmak olarak seçmeli ve yaşantımızı Allah’ın bize göndermiş olduğu Kuran’ın doğrultusunda şekillendirmeliyiz.

 

60-(Dünyalık olarak) size verilen her şey, dünya hayatının geçimliği ve süsüdür. Allah’ın katındaki ise daha hayırlı ve daha kalıcıdır. Hala aklınızı kullanmıyor musunuz?
28. Sure (Kasas Suresi)

 

46-Mallar ve evlatlar, dünya hayatının süsüdür. Baki kalacak salih ameller ise, Rabbi’nin katında sevap olarak da ümit olarak da daha hayırlıdır.
18. Sure (Kehf Suresi)

 

131-Onlardan bazı kesimlere, kendilerini sınamak için dünya hayatının süsü olarak verdiğimiz şeylere gözünü dikme. Rabbi’nin rızkı daha hayırlı ve daha kalıcıdır.
20. Sure (Taha Suresi)

 


About the Author
Author

Emrah

Leave a reply

Name (required)

Website