HAYATA BAKIŞ AÇIMIZ NEREDEN OLMALI?

İzin verirseniz, Kur’an’ı okudukça edindiğim bakış açımı sizinle paylaşmak istiyorum.


Fırsatlar eşitliğinde Rabbimin herkese potansiyellerindekileri işletebilecek bakış açılarını lütfettiğini düşünmekteyim. Bu sebeple başkasının bakış açısını eleştirirken kendi bakış açımıza ters gibi gözüken konunun bize göre mi yoksa Kur’an’a göre mi ters düştüğünü kendimizce sorgulamalıyız….. Çünkü hem kendi bakış açımıza hem Kur’an bakış açısına ters olan konu nefsi kabartacaktır. Bu sebeple hiç bilmediğimiz bir konu hakkında birisi bize bir haber getirdiğinde konuyu ret etmeden önce iyice araştırmalıyız. Maazallah yanlış hüküm verebiliriz. Bu sebeple kendini ‘’Müslüman’’olarak adlandıran kişiler diğer kişilere oranla iki kat daha dikkatli olmak zorundadırlar.

Haberi getiren, sadece ‘’Dünyevi bakış açısına’’ sahip bir kişi olabileceği gibi, sadece ‘’Sofi bakış açısına sahip ‘’bir kişi de olabilir Bu kişiler olayları değerlendirirken kendi ön yargılarına göre yapacakları için çok dikkatli olmalıyız. Çünkü her iki bakış açısına sahip kişiler ‘’ Kendi atasal silsilelerini’’ takip edeceklerdir. Dilerseniz siz de araştırın ve ön yargısız bir şekil de bu kişilerin edindikleri deneyim ve bilgilerini kendi atalarının silsilelerine göre takip ettiklerini görebilirsiniz. ….

Bir olayı veya konuyu kıyas yaparken neye göre kıyas yapmamız gerekir. Ör. Birisi bize uzaktaki bir dikilitaşın resmini elimize tutuştursa, boyutları konusunda hiçbir fikrimiz olmayabilir-dikilitaşın büyük mü küçük mü olduğunu ya da fotoğrafçının dikili taşa yakın mı yoksa uzak mı durduğunu anlayamazsınız. Fakat fotoğrafta birisi dikili taşın yanında dikiliyorsa, o zaman hesaplayabilirsiniz. İnsanlar kabaca aynı büyüklükte olduğundan, fotoğraftaki bir insan, dikili taşın büyüklüğünü ve fotoğrafçının resmi çekerken ne kadar uzakta durduğunu tahmin etmenize yardımcı olabilir. Eğer o insan dikili taşla kıyaslandığında çok minik kalıyorsa, o zaman anıt oldukça büyük ve uzakta olmalıdır; eğer o insan dikili taşa göre büyükse o zaman dikili taşın nispeten küçük ve yakın olması gerekir. Beyniniz otomatik olarak o insanı – yani büyüklüğü bilinen bir nesneyi-dikilitaşın boyunu fotoğrafçıdan uzaklığını ölçmek için mezura olarak kullanır. Gök bilim dilinde buradaki insana ‘’Standart cetvel’’denir.

Biz de yaşanan olaylara gelen haberlere neye/kime nispetle kıyaslayıp hayatımıza yön verecek bir bakış açısı geliştirip şekillendirebiliriz? Mihenk taşımız ne olmalı? Bizi yaratan Allah bizi bize en iyi anlatır nelerden sakınmamız gerektiğini neleri yapmamız gerektiğini sadece ve de ancak ALLAH bize bildirir.

Kur’an ı okuyup anladıkça idrak edeceğimiz bir diğer mevzuda ‘’ Müslüman bakış açısına’’ sahip diyenlerinde kendi atasal/Nebi-elçilerden oluşan silsileleri vardır. Ve Kur’an bizi atamız Hz. İbrahim’in dinine uymaya davet eder. Hepimiz Atamız gibi ‘’Müslümanların ilki olmakla emir olunduk. ’’Ve tıpkı atamız gibi kâinatı sorgulayarak bakış açımızı geliştirebiliriz. Fıtrata göre yaratan ALLAH cc. Yeri ve göğü gaz bulutu halindeyken ‘’FATAR’’ ETTİRMİŞ POTANSİYELİNE GÖRE VAR ETMİŞTİR. /FATIR SURESİ/

Bedi olan ALLAH bari sıfatının tecellisiyle her şeyi eşsiz ve benzersiz yaratmış yani ‘’Yeri ve göğü potansiyeline göre yaratılmışsa otomatik olarak sonraki aşamalarda yaratılan her şey bu sistemde yaratılmış olur. Yıldızlar, gezegenler, burçlar, felekler, gece, gündüz, ay ve güneş, ağaçlar, hayvanlar, insanlar gördüğümüz ve göremediğimiz, bildiğimiz, bilmediğimiz tüm yaratılanlar saymakla bitmez…. Zaten saymaya kalk sakta sayamazsınız diyor Rabbim.

“O, Tek’tir, Biricik’tir, öyle ki bir şeyin olmasını istediğinde ona sadece “Ol!” der -ve o (şey hemen) oluş süreci başlar. ” (Yasin 36/82)

Yazar : Mürüvvet Çalışkan

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website