İbadethane Anlayışının İslam’ı Yaşamaya Engel Olabilen Etkisi…

Bizlere içinde her şey vardır denilen rehberimiz Kur’an da namazı dosdoğru kılın, denilmektedir fakat bu namaz nasıl dosdoğru olur bunu isterseniz biraz düşünelim. Namaz hocalarını bir kenara bırakalım çünkü;

 

6:151:
De ki: “Gelin, Rabbinizin size neleri haram ettiğini söyleyeyim: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. (…) Bunlar, düşünesiniz diye O’nun size verdiği öğütlerdir.


9:107:
Bir de zararlı faaliyetlerde bulunmak, küfre yardım etmek, mü’minler arasına ayrılık sokmak için veöteden beri Allah ve Resûlüne karşı savaşanlara üs olsun diye bir mescit yapanlar vardır. Bunlar,“Bizim iyilikten başka hiçbir kasdımız yok” diye de mutlaka yemin ederler. Ama Allah şâhitlik eder kibunlar mutlaka yalancıdırlar.

 

9:108:
Ebediyyen orada namaz kılma (ikâme etme). İlk günden takva üzerine tesis edilen (kurulan) mescid, orada namaz kılmak için elbette daha lâyıktır. Orada temizlenmeyi (kalbini temizlemeyi, arınmayı) seven adamlar vardır. Ve Allah, temizlenmiş (arınmış) olanları sever.

 

Burada mekan olarak düşünebiliriz çok önemlidir burada dikkatinizi çekerim en ihtişamlı, işte en güzel ezan okuyan, halıları en yeni olan gibi bir yakıştırma bulunmuyor. Aksine Allah’a takva sahibi temiz insanların olduğu, kitaba uyan insanların olduğu vurgulanıyor özellikle ilk günden diyor buna çok dikkat edelim ve çevremize bakalım bunu bilmiyorsak içinde bulunanlara ve (gösteriş için) cami adı konulduysa görmemiz yeterli olacaktır. Allah zaten her şeyi bilendir niyeti de en iyi bilendir..

 

Namaz Kur’an dan nasıl anlaşılır güzel bir konuyu eklemek istiyorum;

https://www.diniyazilar.com/2011/11/kuran%E2%80%99dan-namazin-nasil-kilinacagi-anlasilir-mi/

 

Gördüğümüz üzere, Kur’an ın ayetlerini hatırlattığımızda yüz çeviren bir topluluk ile namaz kılmayı sürdürmek doğru olmayacaktır çünkü onları dost edinmişçesine/rehber almışçasına/örnek almışçasına/batılı sürdürerek/taklit ederek aralarında bulunuruz.

 

Namazda şu dua okunur, şöyle yapılır vs. gibi hurafelere sizleri de bağlamak isterler ve uyarıları almazlar gönül gözleri mühürlü olanlar temizlikten de habersizlerdir tozlu yerlere secde halindeyken.

 

Yunus 100 :
Allah’ın izni olmadıkça hiçbir benlik iman edemez. Allah, pisliği, aklını kullanmayanlar üzerine bırakır.

 

Emin olalım ki ezana dahi muhtaç değiliz çünkü Kur’an güne göre namazı tarif etmiştir. Çağrı minareden bağırmak olabileceği gibi, bir müslümanın (kulun) bir müslümanı “haydi öğle vakti namaza, vakit geçiyor” daveti de olur. Ezan müslümanların aklında Allah’ın olmamasını sağlayabilir nasılsa ezan okunacak hatırlarım o zaman tuzağına düşenlerden olmayın kendinizi çağrıya muhtaç etmeyin derim, okuyan elbet yine okusun saygımız var.


Dikkat ediniz akşam ezanı geç okunur beklersiniz onu işiniz yokken, bir an acil birşey olur kaçırsınız bilirsiniz ki dinimizde kaza namazı yok (olsaydı Peygamberimiz savaşta iken o an kılmaz kaza ederdi (4-Nisa-102) elbette düşman sizin tepenize çullanıcakkende namaz kılın demiyor dikkatinizi çekerim onunla ilgili çeşitli ayetler var.

 

Akşam ezanı geceye çok yakın bir zamanda gelen bir davettir, ezan okunmadan namaz kılınmaz diye de bir ayet yoktur. Allah’ın belli bir ölçüde serbestlik tanıdığı bir sınırın olduğunuda görüyoruz ayetlerde.


İsra-78:
Ey Muhammed, güneşin batmaya yöneldiği andan, gece kararıncaya kadar namaz kıl , sabahleyin Kur’an okumayı da ihmal etme. Çünkü sabahleyin okunan Kur’an’ı izleyen (melek)ler vardır.

 

Söz konusu namaz akşam namazıdır. Ve Peygamberimizin yolundan gidenlere de Sabah Kur’an-ı diyor. Sabah Kur’an-ı çok önemlidir, bilinçlendirir. Çünkü bunu yapan çoğu kimsenin düzenli olarak bunu yapabilmesi için Kur’an-ı anlaması ve ondan güç/bilgi alması gerekir. Kişi anlamadan sabahın bir vakti kalkıp da nameli olarak Kur’an okumaz/bunu anlamıştır ki yapabilsin düşüncesini taşıyorum. Okursa da Allah’ın takdiridir, kalbi temizdir…



About the Author
Author

TekGemidenGelenler

Leave a reply

Name (required)

Website