Kadınlar, Adet Hali ve Namaz…

Ne yazıkkı genel olarak kitap okumadığımız halde bilmediğimiz bir konu üzerinden kullaktan dolma cehaletimiz ile savunmaya geçeriz ve gerçekten o konu hakkında bilgiliymişçesine savaş veririz. Aynı konu geçenlerde bir ortamda benim başıma geldi. Konu bayanların adet döneminde namaz kılabilir mi-kılamaz mı? Arkadaşım Allah inancı olan ama Kur’an hakkında duydukları dışında üzülerek söylüyorum bilgisi olmayan bir insan. Kendisine açıklama yapıp belki araştırmasına da vesile oldum, konu hakkında burdan da yazmak istedim..

Bayanların, adet döneminde yapılması yasak olan davranış Bakara suresi 222. ayette açık ve net olarak bildirilmiştir.

 

Sana kadınların ay halini sorarlar. De ki: “O bir ezadır (rahatsızlıktır). Ay halinde kadınlarla cinsel ilişkiye girmeyin. Temizleninceye kadar onlara cinsel birliktelik için yaklaşmayın. Temizlendikleri vakit, Allah’ın size emrettiği yerden onlara yaklaşın. Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri sever, çok temizlenenleri sever.”
Bakara /222

 

Ayette açıkça belirtilmiş olan, adet döneminde erkeğin kadınına yaklaşmamasıdır. Kuran da bayanlar âdetli iken namaz kılmasınlar diyen tek bir ayet yoktur. Dolayısıyla bayanlar adetli iken de namaz kılmalıdırlar. Bu dönemde “akıntımız var, abdestimiz geçerli değil, bu nedenle namaz kılamıyoruz” demek doğru değildir. Aksi halde Allah’ın emrine karşı gelmiş olunur.

Abdesti bozduğu gerekçesi ile namazın olmayacağını söylemekte Kuran’a uygun değildir.

 

“Ey iman sahipleri! Namaza duracağınız zaman yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı mesh edin ve topuklara kadar ayaklarınızı mesh edin/yahut yıkayın. Eğer cünüp iseniz iyice temizlenin! Hasta yahut yolculuk halinde iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse yahut kadınlara dokunmuş da su bulamamışsanız temiz bir toprakla teyemmüm edin: Yüzlerinizi ve ellerinizi ondan mesh edin. Allah size zorluk çıkarmak istemiyor. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor ki, şükredebilesiniz.
Maide/6”

 

Abdesti bozan hususlar, Maide suresinin 6. ayettinde açıkça anlatılmıştır. Dolayısı ile adet hali abdest bozan bir durum değildir.

Yukarıda ayetlerle açıkladığımız hususlar dikkate alındığında âdet döneminde namazın askıya alınması mümkün değildir. Hanımlar bu dönemlerinde de namaz öncesi abdest alarak namaz kılmaları ve böylece namazlarına devam etmeleri Allah’ın emridir.

Allah kıldığınız namazları kabul etsin…


About the Author
Author

ElaT

Comments (5)
Leave a reply

Name (required)

Website