KURAN YETMİYOR MU?

Kendilerine okunmakta olan Kitab’ı sana indirmemiz onlara yetmiyor mu? Elbette iman eden bir kavim için onda rahmet ve ibret vardır. ANKEBUT 51

 

Kur’an ayetleri evrensel ise, yani tüm zamanları kapsayacaksa o zaman bu ayet sadece Mekke Müşriklerine hitap etmiyor, bizlere de hitap ediyor. Ayetin günümüze uzantılarını görmeye çalışalım. Allah muhatapları olan insanlara şu evrensel soruyu sorarak düşünmemizi ve doğru cevabını yine kitabından bulmamızı istiyor. Bu ayetin ilk muhataplarının Mekke Müşrikleri olduğu düşünülürse, onların Kur’anın dışında mucize (olağanüstü, insanı aciz bırakan) istemelerine cevap niteliğinde anlaşılabilir. Halbuki Kur’anın peygamberin dilinden onlara gönderilmiş olması en büyük mucizedir. Gerçekten insanı aciz bırakan, veciz sözlerden oluşan bir mucizedir Kur’an. Ayeti derinlemesine incelediğimizde müşrikler Kur’anı anlıyorlar ama içlerine sindiremiyorlar. Kur’anın söylemleri işlerine, menfaatlerine, çıkarlarına gelmediği için yan çizmeye çalışıyorlar. Bugünün Müslümanlarının çoğunluğu taklitçi bir yapıdan gelmelerinden dolayı, Allah’ın hitabı olan bu Kuran’ı anlamıyor, onu seslendirenin ses tonuna, melodisine hayranlık duyuyorlar. Doğal olarak da anlamadıkları kitaba yabancılaşıyorlar. Yabancılaştıkları bu kitap hafızalarında da olsa, ellerinin altında da bulunsa da durum değiştirmiyor. Belki de muhatapları için daha tehlikeli hale geliyor. Kuran, günümüz Müslümanlarının çoğunluğuna da yetmiyor. Yetmediği için ilave kaynaklar, ilave kitaplar, ilave hükümler konuluyor. Ve Allah Bu ayetle tüm zamanları kapsayacak sorusunu soruyor. Bu Kitap (Kur’an) size yetmiyor mu? Yetmiyor Allah’ım diyebilir miyiz? Yarın hesap gününde bu Kur’an yetmedi mi? deyince ne cevap veririz. Lütfen düşünelim.

Eğer inanıyorsak; Kuran’ın insanlık için bir rahmet yani dünya ve ahiret mutluluğuna ulaştıracak mesajları içerisinde barındıran tek kitap olduğunu ve ondan alacağımız çok önemli derslerin olduğunu unutmayalım. Tabiki anlayana, anlamak isteyene.

 

…Artık bu Kur’ân’dan sonra hangi söze inanacaklar? ARAF 185

 

Kurana inanmak onu anlamakla, onu içine sindirmekle, onu hayata aksettirmekle olur. Kur’anın söylemlerini yeterli görmüyorlarsa, yeterli gördükleri kitaplara inansınlar. Sonuçlarına katlanmak kaydıyla dilediklerine inansınlar. Kur’anın dışında dine ilaveler yapsınlar.


About the Author
Author

cengizfehmi

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website