Allah Yolunda Mücade Etmek

Bir Müslümanın en önemli görevlerinden biri yapması gereken ibadetlerinin yanında Allah yolunda bir mücadele ortaya koymaktır. Allah’ın Kuran’da bizden canımızla ve malımızla mücadele etmemizi istemesi, sadece namaz ve oruç gibi ibadetlerimizi yerine getirmeyle sınırlı değildir. Aslında samimi olarak düşündüğümüzde bunlar, ömrümüzde çok daha fazla yer kaplaması gereken, çok daha fazla emek harcayarak mücadele verilmesi gereken şeylerdir. Sahip olduğumuz her şey bize Allah tarafından emanet olarak verilmiş olan bir lütuftur. Sahip olduğumuz şey doğrultusunda sorumluluğumuz da artmaktadır. Bunun sebebi, Allah yolunda bir mücadele vermek için sahip olduğumuz imkânın da aynı doğrultuda artıyor olmasıdır.


İlk önce bilmeyiz ki, Kuran’da geçtiği şekliyle bizim bu dünyadaki yaratılış amacımız Allah’a kulluk etmektir. Bu sebeptendir ki sahip olduklarımızı onun yolunda mücadeleye harcamadığımız takdirde bunların üzerimizde vebali olmaktadır. Buradan hareketle yapmamız gereken kendi imkânlarımız doğrultusunda gerekirse, sevdiğimiz lükslerimizden, hoşumuza giden boş uğraşlara harcadığımız vakitten ve maddi olanaklarımızdan da kısarak Allah yolunda nasıl mücadele etmemiz gerektiğinin planını yapmak olmalıdır. İmanımızı arttırmaya çalışmak, Kuran okuyup iyi bir şekilde anlamak, insanların İslamiyet’i ve Allah’ın Kuran’da bizden istediklerini doğru bir şekilde öğrenmeleri için mücadele vermek, İslam’ın doğru bir şekilde yayılmasına uğraşmak, bunlar için projeler üretmek, insanları organize etmek, değişik dillerden faydalı kaynakların çevirilerini yaptırmak ve daha bunun gibi üretilebilecek pek çok fikir mücadele planımızın bir parçası olmalıdır.

92- Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe hayırda erginliğe/dürüstlüğe asla ulaşamazsınız. İnfak etmekte olduğunuz her şeyi, Allah çok iyi bilmektedir.

3- Ali İmran Suresi

Bu işlerle uğraşmak için Müslümanlar toplanıp bir araya geldikleri takdirde çok daha etkili olabilirler ve amacına ulaşma süreci de hızlanabilir. Kuran’da vurgulanan bir diğer şey müminlerin bir araya gelerek mücadele etmeleri, dayanışmaya çalışmaları, hatta Kuran’da geçtiği şekliyle birbirlerini gönül dostu edinerek imanlarını korumaya çalışmalarıdır. İnsanın tek başına mücadele vermesi zorlukları yalnız başına göğüslemesini, motivasyonu düştüğü zaman tek başına ayakta durma mücadelesi vermesini gerektirir. Oysa müminlerle bir arada yürütülen bir mücadele, zorluklara karşı beraber göğüs gerebilmeyi, insanın zayıf anında mümin kardeşleriyle dayanışarak yanlış bir seçim yapmadan kendini frenlemesini, mücadeledeki birlik sayesinde imanını kuvvetlendirmesini, sağlam bir temel üzerine imanını bina ederek doğru yoldan ayrılmayıp sürekli olarak çabalaması gibi son derece değerli avantajlar sağlamaktadır.

71- De ki: “Allah`ın berisinden, bize yarar da zarar da veremeyecek şeylere mi yakaralım? Allah bize kılavuzluk ettikten sonra ökçelerimiz üstüne geri mi döndürelim? O kişi gibi, şeytanlar kendisini ayartıp yeryüzünde şaşkın dolaşır hale getirmişlerdir. Oysaki onun, “Bize gel!” diye doğruya ve güzele çağıran arkadaşları vardır. ” De ki: “Allah`ın kılavuzluğudur gerçek kılavuzluk. Âlemlerin Rabbi Allah`a teslim olmakla emrolunduk biz. ”

6- Enam Suresi

Yazar : Ali U.

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website