İSLAM DİNİNİN KOLAYLIĞI

Kur’an`a göre dinimiz aynen Hz. İbrahim`in dini gibi kolaydır, güçlüklerden arınmıştır. Allah`ın rahmeti olan dini, Allah`ın belası gibi göstermek niye? . Allah`ın, insanın yaratılışına uygun olduğunu söylediği dini; hem insanla, hem mantıkla, hem bilimle, hem insafla çelişir bir şekilde tarif etmek niye? . Kur’an`daki 114 adet Besmele ile ve daha yüzlerce ayet ile Allah`ın merhameti anlatılır. Kur’an`ın en temel mesajların başında Allah`ın rahmetinin anlaşılması gelir. Allah`ın bize rahmetinin neticesi olan kolaylıkları dinde yozlaştırma diye takdim etmek niye? . Zorlukları ise takvalık, dine titizlik olarak sunmak niye?


”Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez” 2/Bakara 185

”İnsan zayıf olarak yaratılmış olduğundan Allah size hafiflik getirmek istiyor. 4/ Nisa Suresi 28

“… Allah sizi seçmiş ve din konusunda size bir güçlük yüklememiştir, aynı atanız İbrahim`in dininde olduğu gibi.. 22/ Hac Suresi 78

Hiç şüphesiz dinin kendisi zorluklardan oluşmadığı gibi, Kur’an da anlaşılması zor bir kitap değildir. Taklit ve taassup içinde olanlar “Kur’an öyle yüce, öyle mübarek bir kitaptır ki bizim gibi aciz insanlar Kur’an`ı ne kadar uğraşsa anlayamazlar. ” şeklinde izahlarla ilk bakışta Kur’an’ı övüyormuş gibi görünseler de, aslında insanları Kur’an’dan uzaklaştırmaktadırlar. Kur’an`ı insanlar anlayamayacaksa Kur’an niye vahyedildi? Niye Kur’an insanlara hitaplarla dolu? Niye Kur’an üçbeş insana hitapla değil de herkese hitapla meşgul oluyor? Kur’an`ı anlaşılmaz kılmak isteyenlerin, Kur’an`ı anlamak zordur, hatta imkansızdır diyenlerin hesabı tabi ki başkadır. Kur’an anlaşılmaz ve zor kabul edilince, ilkel Emevi uydurmaları ve Abbasi eklemelerinin dinin bir bölümü olup olmadığı da sorgulanmayacaktır. çünkü tüm bu ilkel eklemeler ancak Kur’an`ın hakemliği ile çöpteki layık oldukları yerleri bulabilirler. Kur’an`ın anlaşılmaz ve zor olduğunun ilanıyla Kur’an`ın hakemliği elinden alınıp mezheplere verilince, mezheplerin bizzat kendisi olan Emevi, Abbasi patentli çelişkiler ve zorluklar halk üzerindeki hegemonyalarını devam ettireceklerdir. Kur’an`ın anlaşılması için kolaylaştırıldığını hatırlamamız gereken birçok ayet vardır. Sırf aşağıdaki ayet aynı surede dört kez tekrarlanmaktadır.

“And olsun ki biz Kur’an`ı öğüt almanız için kolaylaştırdık. öğüt alacak yok mu”? 54/ Kamer Suresi 17, 22, 32, 40

Alıntı…

Yazar : y@ş@r

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website