Kuran`da Gözden Kaçmaması Gerekenler: Öfkeyi Yutmak ve Affetmek

Selamlar,

Eminim pek çoğumuz günlük hayatımızın koşturmacasına ve stresine kapılıp, gün içinde ufak tefek, incir çekirdeğini bile doldurmayacak meseleler için öfkeleniyoruz ya da etrafımızdaki insanların öfkelendiğine şahit oluyoruz.

Ülkemizde gerek toplum yapımızdan dolayı, gerek stresin fazla olmasından, gerek kültürel yapıdan, gerek anlayışsızlıktan dolayı insanlar günlük hayatında çok daha kolay öfkeleniyor ve bunun üstesinden gelemiyorlar. Her gün gazetelerde, medyada trafikte yol verme yüzünden çıkan kavgada birbirine saldıran, yaralanan insanların, yemek sıcak gelmedi diye karısını döve döve komaya sokan bir eşin, babasının öfkesinden korkmasından dolayı canına kıyan küçük bir çocuğun, sokakta yürürken birbirine omuz çarpmayla başlayan tartışma sonucunda kavgada ölüme varan olayların yazılarını okuyoruz. Bu tarz olayların yabancı ülkelerde nispeten çok daha az gerçekleştiğine de, insanların daha sakin ve birbirlerine daha saygılı olduğuna da üzülerek şahit oluyoruz.

Oysa ki yüce kitabımız Kuran`ı takip etsek, Allah`ın bize söylediklerini ciddiye alabilsek, hayatımıza yansıtabilsek durum hiç de böyle olmayacak.

134. Onlar(inananlar) bollukta ve darlıkta infak ederler. Öfkelerini yutanlardır onlar, insanları affedenlerdir. Allah, güzel düşünüp güzel davrananları sever.
3-Ali İmran Suresi

21. Ey iman edenler! Şeytanın adımlarını izlemeyin. Kim şeytanın adımlarını izlerse, şeytan ona iğrençlikleri ve kötülüğü emreder. Allah`ın lütuf ve rahmeti üzerinizde olmasaydı, içinizden tek kişi bile sonsuza dek temize çıkamazdı. Ama Allah dilediğini artırıp temizliyor. Allah herşeyi işitiyor, herşeyi biliyor.
22. Sizin lütuf ve imkân sahibi olanlarınız; akrabaya, çaresizlere, Allah yolunda hicret edenlere birşey vermemeye yemin etmesinler, affetsinler, hoş görsünler. Allah`ın sizi affetmesini istemez misiniz? Allah Gafûf`dur, Rahîm`dir.
24 – Nur Suresi

37. Onlar, günahın büyüklerinden ve tüm iğrençliklerinden uzak dururlar. Öfkelendikleri zamansa, affedenler onlar olur.
40. Bir kötülüğün cezası, tıpkısı bir kötülüktür. Fakat affdeip barışmayı esas alanın ücretini bizzat Allah verir. O, zalimleri hiç sevmez.
42 – Şura Suresi

14. Ey iman edenler! Şu bir gerçek ki, eşlerinizin ve evlatlarınızın içinden size bir düşman vardır; onlara karşı dikkatli olun! Eğer affeder, ellerini tutar, hatalarını görmezden gelirseniz, kuşkusuz, Allah da affedici, merhamet edici olur.
64 – Teğabün Suresi

Evet biliyoruz, insanız, hepimizin zaafları var ve öfkelenmeyen insan olamaz. Ama biz MÜSLÜMANIZ diyorsak şunu aklımızdan hiç çıkarmamalıyız:

Allah bize diyor ki sizi affetmemi ister misiniz, o zaman siz de insanları affedin, öfkenizi yutun, sakin kalın, yakıp yıkmaktansa, yapıcı olmayı seçin. Ufak tefek olaylar için öfkelenmeyi, başka bir insanın kalbini kırmaktan ya da fiziki bir zarar vermekten sakının. O zaman Allah`ın Kuran`ında istediği, tarif ettiği gerçek müminlerden olabiliriz belki.

Allah hepimizi, öfkesine hakim olabilen, kötü söz söylemeyen, ailesine, sevdiklerine, arkadaşlarına, çevresine hep yapıcı ve yumuşak olan, insanların hatalarını görmezden gelebilen, hayır peşinde koşan ve kimse görmese bile Allah`ın bunları gördüğünü bilen kullarından eylesin..

Yazar : afşin

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website