İLK DURAK KABE OLMALI

 

İlk defa Kabe’ye gittiğinde dikkatimi oraya giden Türklerin yaş ortalaması çekmişti. Dünyanın her köşesinden binlerce insan Kabe’nin etrafında dönüyor ve ibadet ediyordu. Başka milletlerden gelenlerin büyük kısmını gençler oluştururken bizim gruplarda yaş ortalaması oldukça yüksekti; yürümekte bile zorlanıyorlardı. “Ne kadar üzücü bir durum” diye düşünmüştüm…

Geçen gün birinin “Artık çok erken yaşta Kabe’ye gidiyor insanlar” diye serzenişte bulunduğunu duydum ve bu dert yanış karşısında çok sevindim. Artık bizim insanlarımız da elleri ayakları tutarken Kabe’ye gitmeye başlamıştı.

Kabe’ye gitme yaşının mümkün olduğunca geç olması gerektiği anlayışı maalesef toplumumuzda yaygın bir anlayış. İnsanlar 60-70 yaşına kadar ne yapacaklarsa yapıyorlar ve sonra “tövbe etme yaşı“ gelince, yani elleri ayakları tutmamaya başlayınca, gençken yapabilecekeri şeyleri yapamaz duruma gelince ve istatiksel olarak ölüme yaklaştıkça akıllarına Kabe’yi gidip yaptıklarına tövbe etmek ve İslam’a uygun şekilde yaşamaya çalışmak geliyor. Hiç “Allah’ın bizden istediği yaşam tarzı bu mu acaba” diye bir endişe geçmiyor. Gençken ilk fırsatta Avrupa, Amerika dahil olmak üzere tüm dünyayı gezme çabasında olan insanlar konu Kabe’ye gelince isteksiz olup bunu erteledikçe erteliyor.

Tabiki tövbenin yaşı yok, Allah hepimizin tövbesini kabul etsin ama bu tür yaklaşım bana hiç te samimi gelmiyor. Aksine bir pazarlık gibi geliyor. Zira insanlar  gençken istedikleri gibi yaşamayı bilinçli olarak tercih ediyor, Allah’ın istediği gibi olmayı sanki yaşam garantileri varmış gibi, mümkün olduğunca erteliyor ve artık dünya ile işi azalınca Kabe’ye gitmeye karar veriyorlar. Bu, Kuran’ın bizden istediği davranış değil. Allah’a ibadet etmeyi ertlemek bir müslümana yakışmayacak bir davranış. Bu yüzden elimize geçen ilk firsatta, Londra, Paris, New York yerine ilk önce vazifemiz olan Mekke’ye gitmeli, çocuklarımızı bu yöne sevk etmeye çalışmalı ve diğer yerleri gezmeye bundan sonra başlamalıyız. Ölümün yaşı yok, ne zaman nerden çıkacağı hiç belli olmuyor. Bu yüzden mümkün olduğunca hazır olmalıyız.


About the Author
Author

Feryal

Leave a reply

Name (required)

Website