Okunması Gereken İlk Kitap: KUR’AN !

Allah’ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun

Bismillahirrahmanirrahim.

‘Ikra’bismi rabbikellezî halak ! ”
Alak 1

Böyle başlar Kur’an. Resulullaha söylenen ilk ayetlerdir bunlar. İlk seslenişler… ”Oku ! ” der Rahman, oku. ”Yaratan Rabb’inin adıyla oku ! ”

Ancak günümüzde ise, insanlar bu çağrıya pek önem vermezler. Halbuki ne kadar da gaflet içindedirler ! Kur’an’ın ilk emri ” OKU ” iken.

Her şeyi yaratan ve düzenleyen Allah, insanoğluna gönderdiği son ilahi kitaba da böyle başlamıştır. Bizim dikkatlerimizi çok önemli bir noktaya çekmiştir. Okumaya… Amma velakin bizler bu işi hep sonralara bırakmışızdır. Çocukluktan itibaren bize öğretilen dinle yetinmişiz, adeta dışına çıkmamaya da çaba göstermişizdir. Cami imamları, annemiz, babamız ve çevremiz ne söylediyse ona inanmışız ve ona göre yaşamışızdır. Bize anlamını öğretmeden arapça bir şeyler ezberletmişler ve bunları da böyle okumamızı istemişlerdir. Bizim için, onların söyledikleri haram, söylemedikleri de helal olmuştur. Tabi küçükken bize öğretilen dini çerçevede bu durumu eleştirmemizin imkanı da yoktu. Hatta bu dinin tek kaynağının Kur’an olduğunu ve müslümanların islamı yalnızca ondan öğrenmeleri gerektiğini bile bilmiyorduk !

Bakınız yüce Allah Kur’an’da defalarca kitabı okumayı ilk sıraya koymuştur.

Fatır Suresi 29.. ayette bunlardan sadece bir tanesidir.

“Şüphesiz, Allah’ın kitabını okuyanlar, namazı kılanlar ve kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden gizlice ve açıktan Allah yolunda harcayanlar, asla zarar etmeyecek bir ticaret umabilirler”.

Gördüğünüz gibi namazı bile doğru öğrenebilmemiz için önce Kur’an’ı okumamız gerekecektir. Yoksa bilmem kim hoca okuyup, size anlatmasa haberiniz olacak mıydı ? Ya da şunu da sormak lazım, ”Neden kitap elinin altındayken okumuyor da o hocadan, bu hocadan dinlemeler yapıyorsunuz ? Üstelik meali de varken. Halbuki yüce Allah kitabı apaçık kıldığını söyler. HACC Suresi 16. ayet,  ” İşte böylece biz o Kur’an’ı açık seçik âyetler halinde indirdik.” Onu anlayamayacağınızı size kim söylüyor ? Allah’tan daha mı iyi biliyorlar ? Allah Kur’an’ı hocalara, imamlara ya da bir kesime indirmedi. Herkese indirdi. Üstelik onu anlamamız için kolaylaştırdığını da söylemektedir. Kamer Suresi 22. ayet, ” Ve andolsun ki öğüt ve ibret için Kur’ân’ı kolaylaştırdık, fakat bir ibret alan mı var? ” Var mı okuyup da öğüt alanımız ? Ya da aldıysak ne kadarını aldık ? İşimize gelen kısımlarını mı, yoksa peygamber ve sahabeler gibi tamamını mı ?

Şimdi oturup düşünme ve bir yerlerden başlama zamanı. Bu dinin kaynağı Kur’an’dır. Kur’an’ı okumayan biri nasıl müslümanım diyebiliyor şaşırıyorum. Bu, üniversite de tarih okumadan, tarihçiyim demek gibi değil mi ? Şahsen ben desem tarihçiyim diye, hanginiz ne kadar inanır ?

Belki şimdiye kadar bu durumu, bu kadar net bir şekilde bilmiyordunuz. Ancak şimdi, bu yazı vesilesiyle öğrenmiş oluyorsunuz. Ben bir müslüman kardeşiniz olarak sizi uyarıyorum. Artık sorumluluk sizin üzerinizde. Vallahi uyanın. Dini Allah’ın indirdiği kitaptan öğrenin. Hocaların yazdığı ilmihallerden değil. Elbette onları da okuyacağız ancak önce Kur’an. Çünkü Kur’an sadedir. İlahi ve hatasızdır. Hocalar ise beşerdir ve hatalıdır. Onun için okuyunuz. Ertelemeden bir meal alıp, başlayınız.

Yazım biraz uzun oldu ama faydalı olacağını ümid ediyorum. Siz başlayın yeter ki. Allah size yol gösterecektir.

” Elif. Lâm. Râ. (Bu Kur’an), Rabblerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) övgüye lâyık olan Allah’ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır.”
İbrahim, 14/1

Bu güzel ayet-i kerimeden sonra bize daha laf düşmez. Görüşleriniz varsa iletin ki sorularımızı giderebilelim. Okuduğunuz için şimdiden teşekkürler. Umarım faydalı olur. Selametle


About the Author
Author

Ozan67

Comments (3)
Leave a reply

Name (required)

Website