Kuran`da Gözden Kaçmaması Gerekenler : Selam’ın Önemi

Selamlar,


Bu yazımda Kuran`ı Kerim`de selam ve önemi üzerine vurgu yapmak istiyorum.

Yüce Allah Kuran`da pek çok defa selam vermenin faziletinden ve öneminden bahsediyor.

4 Nisa Suresi:
86. Bir selam ile selamlandığınızda, onun daha güzeliyle yahut aynısıyla karşılık verin. Hiç kuşkusuz Allah Hasîb`dir, herşeyi güzelce hesaplamaktadır.

Bu ayetten anlayacağımız üzere bir selam ile selamlandığımız zaman onun aynısıyla ya da daha güzeliyle selam vermemiz üzerimize Allah`ın bir farzıdır. Bu davranışımız için müslüman, başka din mensubu ya da kafir için bir sınırlama olmadığı, her kim olursa olsun bu davranışı göstermemiz gerektiği de gözden kaçmamalı. Günlük hayatımızın yoğunluğunda ya da stresinde verilen bir selamı yarım ağızla cevapladığımız ya da hiç cevap vermediğimiz zamanlar oluyordur eminim, bunun sadece bir görgü kuralının değil aynı zamanda Allah`ın bir isteğinin de karşısında olduğunu aklımızda tutmamız gerekli ve her kim olursa olsun din, dil, ırk, sosyal sınıf gözetmeden verilen bir selamı almalıyız.

24 Nur Suresi:
27. Ey iman edenler! Kendi evleriniz dışındaki evlere, sahipleriyle kaynaşıp izin almadan, bir de ev sakinlerine selam vermeden girmeyin. Düşünüp taşınmanızı sağlamada bu sizin için daha hayırlıdır.

Bu ayette de Allah bir yere girerken izin almadan ve selam vermeden girmememiz konusunda çok net ifadelerle hüküm vermiştir. Yani sadece selamı almak değil, bir yere girerken selam vermek de Allah`ın üzerimize bir emridir. Bunu da asla es geçmemeliyiz.

24 Nur Suresi:
61…. . Evlere girdiğinizde, Allah katından bir esenlik, bir bereketlilik, bir temizlik dileği olarak kendinize de selam verin. Allah size ayetleri işte böyle ayan-beyan bildiriyor ki, aklınızı çalıştırabilesiniz.

Bu ayet benim gözümde en çok es geçtiğimiz amele işaret ediyor olabilir. Ben bu ayeti okuduğumda evde hiç kimse olmasa dahi, boş bir eve girsek dahi, kendi üzerimize bir bereket olması için kendimize de selam vermemiz gerektiği sonucunu çıkarıyorum. Yanlış yorumluyorsam Allah affetsin. Ama benim gözümde gerekli ve güzel bir davranış. İnsan kendine selam verse ve alsa ne kaybeder ki, en azından Allah`ı anmış olur.

Selam vermenin şekline gelince, Kuran`da buna yönelik kesin bir ifade yer almamakta. Günlük hayatta sıkça kullandığımız “Selam”, “Merhaba”, “Günaydın” vb ifadeler bu selamın yerini tutacaktır diye düşünüyorum. Bununla birlikte ülkemizde ve müslüman aleminde sıkça kullanılan “Selamün Aleyküm” ifadesi, ya da bence içeriği daha anlışılır ve güzel olması açısından “Allah`ın selamı üzerinize olsun” ifadeleri de Allah`ın istediği selamı karşılar. Zaten Allah`ın bu ifadede koyduğu temel şart da ilk ayette yazdığımız gibi selamın güzel bir ifade ile yapılması ve daha güzel bir ifadeyle karşılanması. Bunun dışında şekliyle ilgili bir kısıtlama yok. Allah daha iyi bilir.

Allah`ın selam ve bereketi hepimizin üzerine olsun!

Yazar : afşin

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website