GELENEKÇİ YAZARIN DÜŞTÜĞÜ KOMİK DURUM

Kuran`daki İslamı savunanlarla gelenekçi islamı savunanlar arasında çok derin ve kalın bir çizgi vardır. Kuran ehli dediğimiz, dinin kaynağının sadece, Allah`ın H.z. Muhammed aracılığıyla insanlara indirdiği kitap olan Kuran`ı kabul edenler. Gelenekçi islamı savunanlar;dinin kaynağının Kuran artı ilmihal kitapları artı hadisler artı şeyhler artı gelenekler olduğunu savunurlar.Yani Kuran ehline göre, Kuran dinle ilgili her konuda cevap ve delil vermektedir. Gelenekçi islamı savunanlara göreyse Kuran yetersiz, anlaşılmaz ve her konuya cevap vermekten uzaktır. Bunun için dini Kuran`dan değil şeyhlerinden ve ilmihal kitaplarından öğrenirler ve etraflarınada böyle öğretirler.

Geçenlerde çok komik birşey oldu, gelenekçi islamı savunan yazarlardan biri, bir geleneğe karşı çıktı. Çünkü eskiden beri olmayan veya hadislerde belirtilmeyen geleneklere bunlar yüz vermezler,bu tip kişilerede bağnaz derler. Belki hayatlarında ilk defa haklıdırlar ama peki bunlar hiç kendilerine bakmazlar mı? Kendilerinin ne halde olduklarını farketmezler mi? Dışarda birkaç küçük örnekle gördükleri bağnazlığın kendi hayat felsefeleri olduğunu bilmezler mi? Ağaca ip bağlıyarak dua edip bekleyenlere, türbeden medet umanlara bağnaz derler, kendileri haremlik selamlığı savunur, midye karidese haram der, müzüği, resmi şeytan işi görür, adetli iken kadına namazı yasaklar,vücudundan ufak bir kan çıksa orucu bozdurur, hacda şeytanı taşlar, dinden döndüğü için yada zina yaptığı için adamı öldürür (Allah zinanın cezasını Kuran`da belirtmişken).
Aslında olaya tam karşıdan, Kuran ehli olarak bakınca hepsininde ne kadar birbirine benzediği ,ne kadar Allah`ın istediği dinden uzak olduğu anlaşılır. Allah`a şükür biz dinimizi, O`nun indirdiği Kuran`dan öğrendik,bütün bağnazlıklardan uzak olduk, dinin kaynağı olarak tek Kuran`ı gördük.

Yazar : A.NEDİM GENÇ

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website