Hutbeye Bak Hizaya Gel

Diyanet elinde bulunduğu büyük güç sayesinde halka çok rahat ulaşabiliyor. En azından Cuma günleri Cuma namazını kılmaya giden insanlara ulaşabiliyor. Halkımızın inanan kesiminin çoğu Cuma namazlarına gidiyor. Gün içi namazlarını kılmayanlar bile Cuma namazlarını kaçırmamaya dikkat ediyor. Gerçi bu birazda toplumsal hareketin bir sonucu olsada (Ramazanda oruç tutmak, sonrasında hiçbirşey olmamış gibi davranmakta bundan sayılabilir. )sonuçta ibadet yapılıyor.

Cuma namazları hutbeleri bu yüzden çok önemli. Camiye giden halk, imamın dediğini hiç sorgulamadan(nasıl sorgulasın ki, Kuran okumuyor. )tasdikliyor. Oradaki imamın sanki dinin temsilcisi olduğunu zannediyor. İşin esasına bakmıyor. İmam ne derse kafa sallıyor, içinden bile olsa tepki vermiyor. Namaz çıkışında da arkadaşına, duydun mu bak imam efendi ne dedi diyor.
İşte böyle bir ortamda, bu haftaki imam Cuma hutbesinde ne dedi biliyormusunuz, “KURAN YETERLİ DEĞİLDİR, KURANA DAYALI İSLAMİYET OLMAZ. “. Bir başkası söylese yalnış duymuşundur diyeceğim ama kendi kulaklarımla duydum. Ki bu halt etme konuşması, bütün camiilerde Cuma hutbesi olarak verilmiş.
Kuran`a dayalı İslamiyet modeli, iki grubu rahatsız eder; Birincisi cemaatler, çünkü Kuran`a dayalı İslamiyet olursa şeyhler, şıhlar ne yapacaktır, nereden beslenecektir, nasıl nemalanacaktır. İkinci rahatsız olacak gurp ise sunni mezhepin güdümündeki diyanet. Kuran`a dayalı islamiyet olursa bu grup içinde iyi olmayacak, krallıklarının sonu gelecek diye endişe ediyorlar. Peki böyle hutbeler vererek, Allah`a nasıl hesap vereceklerini de hiç düşünmüyorlarmı? . Ben bugün böyle hutbe veren bir imamın arkasında namaza durduğum için çok üzüldüm ama mecburdum o an başka çarem yoktu. Bu hutbenin yazılmasında, yapılmasında, bize ulaştırılmasında en ufak bir katkısı bile olanları Allah`ıma havale ediyorum. İnsanlarımızı Yüce Kitap Kuran`dan uzaklaştırıp, arap kültürünün, geleneğinin peşinden gitmesinin doğru olacağını söyleyenlere Allah gereken cevabı burda olmazsa bile ahirette mutlaka verecektir.

Yazar : TARIK UYSAL

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website