inşallah`ı maşallah`ı

internette “inşallah” kelimesinin manasını arattığımda bulduğum sonuç < “Allah dilerse” anlamında bir dua cümlesi> oldu. yani bizler “inşallah” kelimesini o işi Allah`ın iradesine bıraktığımız manasında kullanıyoruz. çünkü Allah böyle bir kullanımı kullarına öğütlüyor.


Hiçbir şey için, “Ben bunu yarın kesinlikle yapacağım. ” deme.
“Allah dilerse” şeklinde söyleyebilirsin…. (Kehf-23, 24)

mantıklı her insanın doğrulayacağı gibi, hiçbirimiz yarın hangi koşullarda olacağımızın, başımıza neler geleceğinin bilgisine sahip değiliz. her an hastalanabilir, hatta ölebiliriz. bu yüzden geleceğe dair kurduğumuz her cümle için bu kelimeyi kullanmalıyız.
ancak zaman içinde bu kelimenin kullanımı öyle bir hal almış ki; bir işin yapılması ya çok uzayacaksa ya da o iş hiçbir zaman yapılmayacaksa insanlar “inşallah” diyor. yani Allah`ın bize kitabında buyurduğu kullanımdan oldukça uzak bir kullanım söz konusu. tabi bu durumun başka sonuçları da oluyor. örneğin bir kişi bir başkasına yerine getirmesi gereken bir iş için “inşallah” dediğinde diğeri “bu işin inşallah`ı maşallah`ı yok” diyerek karşılık veriyor. bu da -o insan kasıtlı olarak söylemese de- sanki Allah istese de istemese de o işin gerçekleşmesi gerekiyormuş gibi bir anlam doğuruyor. farkında olmadan hepimizin yaptığı bu hatayı inşallah düzeltelim ve hiçbir işimiz için de kesinlik ifadesi kullanmayalım. kuşkusuz her şey O`nun kontrolündedir.

Yazar : hanife

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website