KURANI DÜZ MANTIKLA ANLAMADIĞIMIZDA SONUÇ BAKIN NERELERE VARIYOR.

Yüce Rabbim bakın kuran için ne diyor? ( Kamer Suresi 17. Andolsun biz, Kuran`ı öğüt almak için kolaylaştırdık. Öğüt alan yok mudur? )( Kamer Suresi 22 Yemin olsun ki, biz, Kuran`ı öğüt ve ibret için kolaylaştırdık. Fakat düşünen mi var? ) Ama bir arkadaşımız kuranı anlamanın yolu olarak bakın ne söylüyor. ( ayetleri düz mantık olarak yani sadece okuma ile yorumlamış ama anlama çabasına girmemiş. ) Bu sözler benim yazdığım bir yazı için önce onu belirteyim. Şimdi soralım arkadaşımıza ayetleri düz mantıkla değil de çapraz mantıkla mı anlamaya çalışacağız? Bu nasıl bir savunma böyle. Yoksa kuranı her kez anlayamaz ulemalar, veli insanlar anlarda onlara mı sormalıyız demek istediniz? Bu sözlerden okunduğunda anlaşılmayan bir kitap mı demek isteniyor. Üniversitelerde onlarca kitabı düz mantıkla okuyup açık seçik anlatılanı anlayacaksın, ama Allahın sorumlu tutacağım dediği kitabı düz mantıkla okumayacaksın çünkü anlaşılmaz öylemi, işte günümüzdeki İslam anlayışı ve Allahın yasaklarına rağmen, velilere açılan koskoca bir yol. Gelelim ayetleri anlayış şekline önce ayetleri yazalım tekrar Rabbin söylediği gibi. ( Araf 3: Rabbinizden size indirilene uyun; O`nun berisinden birtakım velilerin ardına düşmeyin. Siz ne kadar da az öğüt alıyorsunuz) Arkadaşımız burada Allahın velilerin ardına düşmeyin emrini bakın ne güzel yumuşatıyor ve söylemediği şeyleri nasıl varmış gibi gösteriyor Allah affetsin. (Ve bunsuz birtakım dostun, bir yardımcının, bir âmirin bizzat kendilerine ve kendilerinden olan söz veya davranışlarına uyuvermeyiniz. Onlara uyup uymamak için öncelikle Rabbinizden indirilmiş olan bu Kitab`a uymayı ölçü edininiz. Kitab`a aykırı olan, Rabbinizin emir ve yasaklarına aykırı bulunan hususlarda gizli açık kimseye uymayın. ) Allah ardına düşmeyin uymayın diye açıkça söylüyor ama arkadaşımız bunsuz yani kuransız birtakım dostun, yardımcıya uyuvermeyin, onlara uyup uymamak için öncelikle Rabbinizden indirilen kitaba uymayı ölçü edinin, kurana uymayanları kabul etmeyin diye açıklıyor. Aman Allahın buna nasıl bir mantık? Düz mantık olmadığı çok açık ama nasıl bir mantıkla anladı acaba, Allahın Kuranın berisinden bir takım velilerin ardına düşmeyin sözünü yumuşatıp isterseniz dikkatlice uyabilirsiniz anlamı nasıl verilebiliyor, hangi mantık bunu anlıyor doğrusu anlamak çok zor.

Şimdide bir an bu arkadaşımız doğru anlamış diye düşünelim ve bakalım düz mantıkla anlaşılmayan ama hangi mantıkla anlaşıldığı belli olmayan bu düşünce günümüzde nasıl uygulanıyor? Ne güzel kurana uyan velilerin ardına düşebileceğimizi ve onların kuranda olmayan sözlerini kabul etmeyeceğimizi söylemişti arkadaşımız. Şimdi hep birlikte soralım Allah kadınların regli halinde ibadet yapamayacağını emretmiş mi? Kesinlikle tek bir kelime bile yoktur kuranda. Yoksa düz mantıkla biz anlayamadıkta veli insanlar mı anladı? Allah kadın saçı namahremdir, örtülmelidir kesinlikle göstermesin diye tek bir satır bile olmayan kuranda, biz düz mantıkla anlayamadıkta veli insanlar mı hangi mantık olduğu belli olmayan yöntemle anladı. Veli dediklerimiz siz kuranı anlayamazsınız onda bir açık birde gizli anlamlar vardır, onları da veli insanlar anlar diyorlar. Allah tam tersine açık seçik gönderdim, hatta her şeyden nice örnekler verdim demesine rağmen. Acaba onlar nasıl bir mantıkla anlıyor da Allahın yemin ederek bu dini bu kitabı kolaylaştırdım demesine rağmen bizler anlayamıyoruz. Hani kuranda olmayan bir konuda veliye uymayacaktık ne oldu bu düşünce? Allah şefaat tümden bana aittir diye açık ve net söylerken, hangi mantıkla, din ulemaları veliler de şefaatçidir diye anladı. Bunlar mı ulema ya da veli insanlar bunlara mı uyacağız? İşte arkadaşlar ne benim söylediğime nede başkasının sözlerine lütfen uymayın bakın bakalım KURAN NE DİYOR? BİR ZAHMET OKUYUN KURANI ANLADIĞINIZ DİLDEN DE NASIL KANDIRILIYORUZ GÖZLERİNİZLE GÖRÜN.

Değerli arkadaşlarım Velilerin ardına düşmeyin derken Allah biliyor beşere uyduğumuzda bizleri dinden saptırıp kendi menfaatlerine yönlendirilecekler. Hiçbir veli ben ilahım demiyor ne diyor ben sizi Allah a daha çok yaklaştıracağım. Ben size kuranı daha iyi anlayıp, sizin anlamadıklarınızı da anlatacağım diyorlar. İşte kurandandır diyerek, ama asla kuranda olmayanları bizlere anlatanlara bakın Allah neler diyor bizi nasıl uyarıyor. (Aliimran 78: Onlardan bir zümre vardır, aslında Kitap’tan olmayan bir şeyi siz Kitap’tan sanasınız diye, dillerini Kitap’la eğip bükerler. O, Allah katından olmadığı halde “Bu, Allah katındandır. ” derler. Bilip durdukları halde, Allah hakkında yalan söylerler. ) Gördünüz mü bakın ne diyor Rahman. Bizlerin düz mantıkla okuyup anlamadığımız şeyleri nasıl bir mantıkla okuyup ve kuranda hiç bahsedilmeyenleri bizlere anlatanlara bakın nasıl uymayın sakın diyor. Bizlerin kitaptan sandığımız o kadar çok konu var ki, Allah ın asla bahsetmediği, işte bu yöntemlerle kandırılıyoruz. Bakın Allah bu Kuranı neden indirmiş? (Sad sur. 29: (Resulüm!) Sana bu mübarek Kitab`ı, ayetlerini düşünsünler ve aklı olanlar öğüt alsınlar diye indirdik. Sad sur. 87: Bu Kuran, ancak âlemler için bir öğüttür. ) Şimdide düşünelim bakalım Allah ın söylediği gibi. Bu kitap madem tüm âleme aklı olana bir öğüt olsun diye indiriyor, nasıl olur bir öğüt bir rehber kitap düz mantıkla okunduğunda anlaşılmasın. Nasıl olurda illaki bir velinin ardına düşerek ona muhtaç etsin bizleri Allah. Eğer böyle olursa nasıl olurda bizleri bu kitaptan hesaba çekeceğini söyler. İşte kuranı düz mantıkla değil de hangi mantıkla olduğu belli olmayan bir yöntemle okuduğunuzda böyle yanılgılara düşüyoruz. Şimdide şu ayete bakın lütfen acaba Allah ın verdiği misalleri hangi mantıkla anlamamız gerekir? (Zümer sur. 27: Andolsun ki biz, öğüt alsınlar diye, bu Kuran`da insanlara her türlü misali verdik. ) Arkadaşımız düz mantıkla kuranı anlamamızın mümkün olmadığını söylüyor ama bakın Allah ne diyor. (Enbiya sur. 10; Yemin olsun, size bir Kitap gönderdik ki, öğüt ve uyarınız/zikriniz/şerefiniz yalnız ondadır. Hâlâ aklınızı çalıştırmayacak mısınız? ) Düşünebiliyor musunuz eğer arkadaşımızın tezini kabul ederde kuranı düz mantıkla anlayamayız dersek bu ayetten şunu çıkarmamız gerekiyor HÂŞÂ. Allah uyarıcı bir kitap göndermiş ama bu kitapta her uyarı ne yazık ki açık yazılmamış, herkes bu uyarıları anlayamaz. Allah aklınızı çalıştırın anlarsınız diyor ama herkese Allah çok akıl vermemiş onun için siz bu ayeti yanlış anlıyorsunuz esas bu ayetin anlamı, kuranda her öğüt var ama açık seçik değildir biz ulemalar ve veli insanlar anlar sizlere anlatırız diyenlere inanmış oluyoruz. Beden sizin içindeki emanet sizin sorumluluğunuzda, kime inanacağınıza kendiniz karar vereceksiniz.

Şimdide lütfen şu ayeti çok iyi düşünün, ister düz mantıkla ister arzu ettiğiniz mantıkla düşünün ama sizden ricam aklınız devrede olsun. (Zümer Suresi 3. Gözünüzü açıp kendinize gelin! Arı-duru din yalnız ve yalnız Allah`ındır! O’nun yanında birilerini daha veliler edinerek, “Biz onlara, bizi Allah`a yaklaştırmaları dışında bir şey için kulluk etmiyoruz. ” diyenlere gelince, hiç kuşkusuz, Allah onlar arasında, tartışıp durdukları konuyla ilgili hükmü verecektir. Şu bir gerçek ki, Allah, yalancı ve nankör kişiyi iyiye ve güzele kılavuzlamaz. )

Sanırım Allah bu kadar açık, sakın velilerin ardına düşmeyin diyor da birileri sizi Allah a daha çok yaklaştıracağı vaadini veriyorsa onlara uymayın sakın diyor Allah. Ben tabi bunu düz mantıkla anladım, çapraz mantık ya da bilmediğim bir yöntemle bundan da başka anlamlar çıkaran varsa öğrenmek isterim doğrusu. Birde bu ayeti okuduktan sonra günümüz de velilerin ardına düşerek el etek öpenleri onları şefaatçi görüp Kurana şirk koşanları düşünün kararı herkes kendisi verecektir.

Gelelim Ankebut suresi 41. ayete onu da yazalım önce, bakalım daha sonra arkadaşımız düz olmayan mantıkla nasıl anlatmış bu ayeti. ( Ankebut 41: Allah`ın berisinden veliler edinenlerin durumu, bir ev edinen dişi örümceğin durumuna benzer. Ve evlerin en güvensizi/en zayıfı elbette ki, dişi örümceğin evidir. Keşke bilselerdi. ) sayın arkadaşımız bakın neler söylüyor. ( Allah`tan başka birtakım velilere tutunanların örneği; yani Allah`tan başkalarını, ihtiyaçlarına karşı yardım eder, menfaatleri dokunur, işlerini görür, tehlikeden kurtarır diye veli, sahip, koruyucu edinerek mabud sayanların örnek olacak halleri örümceğin örnek ve mesel olmuş haline benzer bir ev edinmiştir, hiç dini olmayanlar gibi büsbütün evsiz değil, bir sinek avlayacak kadar bir eve tutunmuştur. Fakat muhakkak ki evlerin en çürüğü her halde örümcek evidir. ) Kuran veli sözcüğünü iki anlamda kullanmıştır, birisi bakmakla yükümlü olduğu baba ya da sorumlu kişi anlamındadır, zaten konumuz bu değil. Birde bahsettiğimiz veli anlamındadır ki Allah ın uyardığı da budur zaten. Bakın Allah ın din ve iman adına, bizleri Allah a yaklaştırma adına sakın başkalarının ardına düşmeyin dediği sözleri, Allah bu ayette nelerden bahsediyormuş gibi göstermiş arkadaşım düz olmayan mantıkla. İhtiyaçlarımıza karşılık velilerimiz her zaman vardır, aile büyükleri ya da zekâtıyla bizlere yardım eden hayırsever insanlar elbette olacaktır. Hayatı yaşarken insanlar maddi menfaat gözetmesi durumları da normaldir. Elbette bizleri tehlikeden kurtaran büyüklerimize de ihtiyaç duymak çok mantıklı. Kabileler halinde yaşayan ve düşmana karşı koruyan güçlü insanların güçsüzü koruma kollamasında ne gibi bir sakınca olabilir? Hatta hatırlayın kuran köleliği hemen kaldırmayıp onların haklarını düzeltmiş ve yavaş yavaş kalkmasını sağlamıştır. Demek ki bu ayette bahsedilen tek bir konu bile söylenenler değil. İşte düz mantık yoksa orada mantıkta yoktur ne güzel anlaşılıyor. Peki, ne anlaşılıyor ayette dersiniz. Ben bu ayeti ilk okuduğumda çok fazla bir şey anlamamıştım doğrusu. Ama dişi örümceğin özelliklerini araştırınca her şey ortaya çıktı ve ayet yerli yerine oturdu. Allah ın berisinden veli edinenler yani kendisine tabi olduğumuzda din ve iman adına Allah a daha yakın olacağını söyleyenlerin ardına düşündüğümüz de verdiği bu harika örneği çok iyi anlamalıyız. Bakın Allah böyle insanları neye benzetiyor dişi örümcek örneğiyle. Dişi örümcek evini barınmak için değil, karnını doyurmak için avlamada kullanırmış. Evini kapan olarak kullanırmış. İnce ve zarif yapısıyla yakalananlar ya da bilerek konanları dişi örümcek hemen avlar ve yermiş. Daha da ilginci ne biliyor musunuz? Dişi örümcek erkek örümcekle burada çiftleştiğinde eğer erkek örümcek kaçamazsa onu da yermiş. Eşine bile tehlike saçan bir ev, Allah bizleri böyle durumlardan korusun. İŞTE YÜCE RABBİN ÖRNEĞİ, İŞTE KURANI DÜZ MANTIKLA ANLAMAYANLARIN FİKİRLERİ.

Bu arkadaşımızın ayetleri açıklamasından sonra yazının sonunda bakın gerçek düşünce ve fikrini nasıl açıklamış. Kendi velisini kaybetme telâşesin de olsa gerek. Allahın ayetlerini bilinmeyen bir mantıkla anlayanların bence hazin sonu, bu sözlerle ayetlerin anlatmak istediği uyuşuyor mu lütfen karar sizlerin bakın neler söylemiş.

(Ayrıca ulemalar âlimler hakkında birçok ayetler ve hadisler vardır. Önemli olan doğru kişiyi bulmak. O doğru kişide zaten kendi hevesine nefsine uygun hiç bir şey söylemez, kendisini ilahlaştırmaz aksine kendisini çok aciz görür. Sadece ve sadece Allah`ın emirlerini dile getirir ve aktarır sizde anlar ve hayata geçirirsiniz. )

Doğrusu benim bu sözlere söyleyecek pek fazla bir sözüm yok. Sanırım arkadaşımız doğru kişiyi bulduğuna çok emin, ne diyebilirim ki? Bulduğu doğru kişinin kendi hevesine ve nefsine uymadığına da çok emin, hâlbuki Rabbim in kimin doğru yolda olduğunu yalnız ben bilirim demesi pek önemsenmemiş görünüyor. Kendini aciz gören bu veli sadece bizlerin okuduğumuzda anlayamadığımız, hatta düz mantıkla anlaşılmayan ayetleri bizlere anlayıp aktardığını söylüyor. Sayın arkadaşım ne kadar eminsiniz doğruluğuna? Hani Allah Kuranın ipine sarılın diyordu ne oldu bu ayetler? Ya hayata geçirdiğimiz o velinin sözleri doğru değilse nasıl hesap veririz Rabbin huzurunda? Her veli kendi mantığıyla anlarsa ne olur Allahın indirdiği dinin hali? İşte dostlar veli söyler biz yaparız mantığı böyle doğuyor ve yaşıyor. Bizler Allahın ayetlerini belli olmayan bir mantıkla anlamaya çalışırsak yolun sonu nereye çıkar bilemem. Allah yardımcımız olsun, Allah gönül gözlerimize mühürler vurmasın, inanın açması o kadar zor ki, çünkü tek anahtarı Rahman da. Rabbim ne olur Kuranın ışığını, rehberliğini kalbimizden eksik etme.

SAYGILARIMLA
Haluk GÜMÜŞTABAK

Yazının linki:

http: //www. myzurna. com/forum/dini-konular/24034-allah-tan-baska-veliler-edinenlerin-durumu-disi-orumcegin-evine-siginmaya-benzer. html#post210604

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website