Geçmişteki herşey, gelecekte olacak herşey, bunların dışında bütün kurallar, bütün formüller, herşeyin muhteviyatı, yapısı kitab-ı mübindedir (Ayette kitab-ı Mübin meali açık bir kitap ve levh-i mahfuz olarak verilmiş).
Geçmişteki herşey zaten olup bitmiştir gelecekteki herşey ise Allahu teala için olup bitmiştir, Allah için zaman kavramı yoktur; gelecekte yaşanacak herşeyin yazılı olmasının anlaşılması zor gelebilir, ama Allahu teala gelecekte yaşayacaklarımızın yaratıcısıdır. Bir sinema filmini veya tiyatro oyununu izlerken oyun içerisinde ne olacağını neyle karşılaşacağımızı bilemememiz fakat senaryo yazarının bilmesini buna örnek verebiliriz. Senaryo yazarı sadece senaryonun yazarıdır, oyunda bir sonraki repliğin ne olacağını bilir çünkü kendisi yazmıştır ama oyuncuların performansını, seyircinin tepkisini bilemez; Allahu teala ise herşeyin yaratıcısıdır dolayısıyla gerçekleşecek herşeyi bilir. Geçmiş kitaptadır ve gelecekte olacak olaylar da kitaptadır. Zamanı yaşayan biziz; hafızamızdakine geçmiş zaman, yaşamakta olduğumuza şimdiki zaman, henüz yaşamadıklarımıza da gelecek zaman demekteyiz. Allahu teala zaten herşeyin yaratıcısıdır dolayısıyla zamanında yaratıcısıdır.
Allahu tealanın kitab-ı mübininde herşeyin bilgisi bulunmaktadır ve Allahu teala “ Hiç şüphesiz, Biz her şeyi kader ile yarattık. (Kamer Suresi, 49)”
buyurmaktadır. Dolayısıyla yaratılan herşeydeki kader, ölçü, miktar, yapı, muhteviyat kitab-ı mübindedir. Ve herşeyin miktarını, ölçüsünü, kaderini adaletiyle takdir etmektedir
Allahu tealanın herşeyi bu şekilde takdir etmesi Allahu tealanın Adil isminin de bir gereğidir. Herşeyin karşılığı bize ahirette ödenecektir buna göre de Dünyada yaşadıklarımız, yaptığımız ameller, bunların derecesi, miktarı kısacası herşeyi Allah katında belirlidir ve ahirette karşılığı alınırken Allahu teala sonsuz adaletiyle hükmedecektir.
Yazar : Aykut Öner