HAYATIN KULLANMA KILAVUZU

Bir cihaz aldığımızda nasıl kullanılacagını bilmiyorsak ondan gerektigi gibi faydalanamayız veya onu bozarız. Bu cihazlar belirli şartlara göre programlanmış sabit bir dizi kurallar içerir. Mesela elektronik bir devreye su dökersek devre yanar. Bu yapmamamız gereken bir harekettir. Bu kuralı çiğnersek sonucu bellidir.
Peki hayatın bir kullanma klavuzu var mıdır? Yanlış bi harekette bulunduğumuzda bize zarar verecek, dogru davrandığımız sürece bize fayda sağlayacak bütün şeyleri kapsayan hayatımızdan en iyi ve en mükemmel şekilde bu faydalanmamızı sağlayan bir kullanma klavuzu.. Bir çok kişi sanırım cevabı bulmakta zorlanmamıştır.
Hayatın kullanma klavuzu elbette ki Kuran`dır. Eşsiz bir kitap, bir rehber, bir nur, bir hidayettir. Kuran`da insanın yapması ve yapmaması gereken her şey açıkça yazılmış ve insanoğlunun en mükemmel, en kaliteli, en dogru ve en iyi şekilde yaşamasını sağlamak için Yüce Yaratan rahmetinin bir eseri olarak insanlara Kuran`ı göndererek büyük bir lutüfta bulunmuştur. Tabi cihazların kullanma klavuzları bir kaç dilde yayınlanır ki herkes anlayacagı dilde okuyup anlayabilsin de cihazdan gereğince faydalansın. Biz de Kuran`ı anlayabilecegimiz bir dilde okumalıyız ki ondan faydalanabilelim. Konmuş olan kuralları, verilen mesajları gereğince anlayalım.

Allah verdiği nimetlerin hesabını sorar. Sana akıl verdim ne şekilde kullandın? Sana el verdim, ayak verdim ne şekilde kullandın? Sana göz verdim, kulak verdim, dil verdim ne şekilde kullandın? Sana mal verdim, mülk verdim ne şekilde harcadın? Sana mevki verdim ne şekilde davrandın? E biz sahip oldugumuz şeyleri nasıl kullanacagımızı bilmezsek Allah`a nasıl hesap vereceğiz.

Oysaki Kuran da hemen yanıbaşımızda duruyorken… Allah “neden Kitabımı okuyup ders almadın? Sana o kadar da mühlet verdim!” diye sorsa ne cevap verecez. Tabi okumaktan maksat anlayıp dersler çıkarabilmektir yoksa Kuran`ı ezbere bilsen ne çıkar verilen mesajları anlayıp hayatına uygulamadığın sürece. Kuran hayatın kullanma klavuzu gibidir davranışlarımızı bu Rehbere göre ayarlamamız gerekir.

Bir insan Kuran`ı okuyamasa bile, en azından hayata dair şunları bilmesi gerekir diye düşünüyorum: Bu dünya hayatı boyunca bütün kötülüklerden, çirkin işlerden, haramlardan uzak duralım, her zaman Allah`ın rızasını gözeterek iyilikler ve hayırlarda bulunalım, her zaman en güzel şekilde davranalım. Adaletli olalım, merhametli olalım, sevelim, doğru olalım, Saygı gösterelim, yardım edelim, hoşgörülü olalım ve en önemlisi sabredelim. Nefsin arzularına uyarak yanlış şeyler yapmayalım, hak yemeyelim, birbirimizi kırmayalım, zarar vermeyelim. Yapıcı olalım yıkıcı olmayalım, tahammül edelim, kibirlenip, böbürlenip, büyüklük taslamayalım. Affedici olalım kusur aramayalım, kimseyle alay etmeyelim, dedikodu yapmayalım, aç gözlü olmayalım. Kendimizi hiçbir konuda yeterli görerek okumamazlık etmeyelim.
Aklıma geldiği kadar bazı hususlara deginmeye çalıştım. Her zaman iyi insan, en iyi insan olmaya çalışalım.
Saygılarımla….
Allah hepimizi Affetsin. Hamd O Alemlerin Rabbi Allah`a mahsustur.
Saygı ve sevgilerimle…

Yazar : BirKul

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website