Lastik Üretilen Bitki: Guayule

Dünya üzerindeki bilinen bitkilerin yaklaşık 2000 türü lastik maddesi içerir. Ancak bu bitkilerin yalnızca bir kısmından lastik üretiminde faydalanılır. Bunlardan biri olan Guayule bitkisi, Kuzey Amerika’daki yarı kurak bölgelerde bulunur. Bu bitki özellikle tekerlek lastiği yapımında kullanılır. Görünümü çalı şeklindedir ve 60cm yüksekliğindedir. Uzun yaşayan dayanıklı bir bitkidir.


Yıllık yağmur miktarı düşük olan çöllerde yaklaşık 30–40 sene yaşayabilirler. Bu bitkilerin kökleri 6 metreye kadar iner. Ana köklerin üzerinde de yoğun lif şeklinde yan kökler bulunur. Bu yan kökler vasıtası ile yana doğru 3 metre kadar yayılabilirler. Kökleri geniş alana yayılan guayule bitkisi bu sayede çöl toprağından ihtiyacı olan nemi elde eder ve kurak dönemlerde yaşamını sürdürebilme olanağı elde eder. Böyle kurak koşullar olduğunda bitki diğer koruyucu mekanizmasını aktif hale getirir ki, bu da uyku halidir. Meksika’nın bazı bölgelerinde guayule bitkisi, yıllarca yağmur almadığında dahi yaşamını bu yöntemle sürdürebilmektedir.

Guayulede lastiğin üçte ikisi gövdesinde ve dallarında yer alır. Kalanı da köklerindedir. Guayule bitkisinin kuru olarak ortalama ağırlığının % 10’u lastik içerir. Eğer bitki bir baskı altında ise, büyüme yavaşlar ve fotosentez ürünleri lastik üretimine dönüştürülür. Hava soğuduğunda ve nem düştüğünde büyüme yavaşlar ve lastik içeriği artmaya başlar. Yapılan gözlemlerde bitkinin lastiği hiç kullanmadan en az on yıl bünyesinde bulundurduğu tespit edilmiştir.

Kuşkusuz guayule bitkisini bu kusursuz özelliklerle, gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları örneksiz yaratan Yüce Rabbimiz yaratmıştır ve bu, O’nun sayısız yaratış delillerinden yalnızca biridir. “Allah, herşeyin Yaratıcısı`dır. O, herşey üzerinde vekildir. ” (Zümer Suresi, 62)

Yazar : İbrahim Akın

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website