Bir insanın sıkılması onun ruhuyla alakalı bir mevzudur. Sıkıntının tek sebebi ruhun daralması, sıkışmasıdır. Ruh ne kadar çok Allah’a yakınlaşırsa eğer, o ruh genişleyecek ve huzura kavuşacaktır. Yapılan ibadetler insana hem huzur verir hem de mutluluk. Dünyada geçiçi olmayan tek mutluluk kaynağıda ibadetlerdir. Sıkıntı, hiç bir şey yapmamak isteği, pasifize olmak gibi durumlar maddiyata verilen önemden kaynaklanmaktadır. Ne kadar çok maddiyata yaklaşırsak eğer o kadar çok kalbimiz sıkışacak, her şey gözümüze kötü olarak gözükecektir.
Örneği doğadan vermek istiyorum. Nasıl susuz kalınca bir bitki solar, büzüsür ve ölüme yol alıyorsa, insan ruhuda Allah’ı anmadıkça bir bitki misali ölüme doğru yol alacaktır. Bu ölüm yok olma değil ama ne derece yaşıyor orası ise muamma. Bizi Allah’ı hatırlatacak ibadetlerdir ve ibadetler ise ruhumuzun susuz kalmasını engelleyecek etkenlerdir.
Bu konuda tek değişmez kaynağımız Kur’an ne diyor bir göz atalım:
Allah, şu ülkeyi/medeniyeti de örnek vermiştir: Güvenli, mutlu huzurlu idi; rızkı her yandan bol bol gelirdi. Sonra onlar Allah’ın nimetlerine nankörlük ettiler de Allah kendilerine, sanayi olarak ürettikleri şeyler yüzünden açlık ve korku elbisesini/birlikteliğini/karmaşasını tattırdı.
(Nahl Suresi 112. Ayet)
Tıpkı sizden öncekiler gibi. Onlar kuvvetçe sizden daha zorlu, mallar ve çocuklar bakımından daha zengindiler. Kendi nasipleriyle zevk sürdüler. Siz de kendi payınıza düşenle zevk sürdünüz. Tıpkı sizden öncekilerin kendi nasipleriyle zevklendikleri gibi. Tıpkı onların dalıp gittiği gibi siz de dalıp gittiniz. İşte böylelerinin amelleri dünyada da âhirette de boşa çıkmıştır. İşte böyleleri hüsrana batmıştır.
(Tevbe Suresi 69. Ayet)
(Susuz kalmış ruhlar cehenneminde bir kuyu arayan bedevi)