Eşeğin sütü haram mıdır?

 

(Bismillahirrahmanirrahim)

Bir haber sitesinde okudum kanser tedavisi için bir kişi eşek sütünün faydalı olacağını düşünmüş ya da bir yerden okumuş; her neyse ve bir eşek alıp yetiştirip sütünden faydalanmış. Bu esnada çevreden kişilerde eşeğin sütünden faydalanmak istemiş kişi de daha çok eşek alıp bunu ticarete dönüştürmüş bir eşekten günde iki buçuk kg kadar sütün litresini 80 liradan satmaya başlamış ve dediğim gibi haber olmuş ve ilahiyat fakültesinden dekan bir prof. eşek sütünün kanser tevasinde kullanılabileceğini ancak diğer türlü kullanımlarının haram olduğunu söylemiş.

Elbette bu kararı alırken yine mezhep görüşleri baz alınmış yani “din=mezhepler” olarak yorumlanmış. Eşekler sadece yük taşımak için değildir, zaman ile inşAllah eşeğin sütü de ucuzlar kişilerin Allah’a şükür etmesini sağlayacak şeyleri kısıtlamak zalimliktir.

 

2-Bakara 173: Fakat (Allah) size, sadece ölü hayvan etini, kanı ve domuz etini haram kıldı. Ve  Allah’tan başkası için olanı (putlar ve şahıslar adına kesilen hayvanı) helâl  kılmadı. Ama kim zarurette (açlıkta ve zor durumda) kalırsa, o taktirde  (başkasının) hakkına el uzatmamak ve zaruret miktarını aşmamak (şartıyla) onun  üzerine günah yoktur. Muhakkak ki Allah, Gafur’dur, Rahîm’dir.

 

Üzgünüm artık eşeklerinizi dışarı pek içiniz rahat bağlayamayabilirsiniz, ancak merak etmeyin dinini bağlı insanlarda onu çalıp götürecek değilllerdir zaten. Tıpkı yahudilere bazı et bölgelerinin haramlaştırılması gibi Yüce Allah, istediğini ağlatan istediğini güldüren işte böyle onlara güzellikleri kısıtlamaktadır. Bunlar bizlerin imanını arttırıcı ayetlerdir.

 

Haber:

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/22891699.asp


About the Author
Author

Gokhan_X1

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website