Toplumumuzda Bayram Namazının Akıl Almaz Değeri…

Hepimizin bildiği gibi , sünnilikte yer alan Kurban ve Ramazan bayramlarının ilk gününde kılınan bayram namazları vardır. Toplumumuzda bu namaza inanılmaz bir önem atfedilmiştir (tamamen sonradan uydurulmasına rağmen).

Durumu en iyi anlayacak kişiler, erkek mü’min kardeşlerimizdirler. Çocukluğumuzun o masum bayram namazlarını hatırladığımızda , bunu daha iyi görürüz. Her bayram sabahı kesinlikle erken kalkar , güzel kıyafetlerimizi giyer ve babamızla birlikte camiiye giderdik. Bayram namazına gitmeyen erkek mü’min sayısı çok çok azdır. Eğer kalkamadığınız veya gitmediğiniz bir gün hatırlıyorsanız , o gün aldığınız sert tepkiyi hatırlayın.

Bayram namazları sünnilikte bile farz değildirler. Yani burdan şu anlam çıkıyor ki , herhangi bir günün herhangi bir vakit namazı, bayram namazından çok daha önemlidir , farzdır , kılınması zorunludur. Buna rağmen bayram namazı toplumda inanılmaz bir değer ulaşmıştır. Bunun nedenleri ise çok acıdır..

Dinimiz , gelenek ve örflerle karmakarışık bir yığın hurafeyle dolduğu için insanlar bu ikisi arasındaki ayrımı yapamamaktadırlar. Kimse çıkıp da ”Kur’an ne diyor bu konuda ?” diye bir soru sormuyor. Ağzı olan bir şey söylüyor ve araştırmaktan pek uzak halkımız arasında bir yığın saçmalık yayılıyor, hala yayılmaktadır. Bu şekilde din , geleneğe sağlam bir yapıştırıcıyla yapıştırıldığı için , insanlar geleneklerini din zannediyor , geleneğin getirdiklerini Kur’an’ın emirlerinden -cahillik dolayısıyla- üstün tutuyor. Bayram namazı ise , böyle bir toplumsal zihnin farzlaştırıldığı , geleneğin dine baskın gelmesine güzel bir örnektir.

Tabiki de bayram namazının -müslümanların bir araya gelip Allah’a yönelmesine vesile olduğu için- Kur’an’la çelişen bi tarafı yoktur. Önemli olan nokta bayram namazının , Allah’ın emri olan vakit namazlarından bile ön planda olması ve daha çok değer verilmesindeki hatadır.

 


About the Author
Author

Absolutzero

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website