DİLENCİYE PARA VERMEK Mİ? ASLA!

Toplumumuzda duygusallık ağır basmaktadır. “İYİ NİYET” altında yanlışlıklar yapılmaktadır.


Bir sevap işleyelim derken iki günah kazanıyoruz. Deniliyor ki “Allah rızası için…” verir misin? Eğer Allah rızası söz konusu ise asla! Çünkü Kur`an`da yasaklanmıştır. Dilenciye para vermenin günah kare olduğunun Kur`an`daki delili:
a) Duha adı verilen surenin onuncu ayeti “dilenciyi azarlama” değil; “soranı azarlama”dır. Kur’an`ın ruhuna uygun olan budur. Bakara adı verilen surenin 273. ayeti sadaka verileceklerin ve verilmeyeceklerin özelliklerini açıklamıştır. yeryüzünde şuraya buraya dolaşıp yüzsüzlük ederek insanlardan isteyenlere verilmez; istemekten çekindikleri için dışarıdan zengin gibi görünen, çevresindeki insanların onların ihtiyacı olduğunu bildiği kişilere verilmeli.
b)Bakara 267. ayet: “Kendiniz göz yummadan alıcısı olmadığınız bayağı şeyleri vermeyin” diyor. Yanlış yönleneler dilenciye 25 kuruş yada beş ytl gibi beğenmediği parayı veriyor. “Niçin 100-500 ytl vermiyorsun?” diye sorulsa “o kadar para verilir mi? benim de ihtiyacım var” cevabı geliyor. bu da ikinci günahı getiriyor.
Dilenciye para vermeyen ezilmemeli, para veren tövbe etmelidir. Bu para ile ancak kendini kandırır. İnsanlar yanlış inançtan kurtulup; dilenecek kadar yüzsüz olanlara çalışacak kadar asil olunması gerçeği aşılama yolunu tutmalıdır.

 

Yazar : Abdullah DÖNMEZ

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website