EDS (Elektronik denetleme sistemi)

Trafiğe çıkanlarınız özellikle de sürücü olanlarınız EDS yani Elektronik Denetleme Sisteminden haberdardır. Bu sistem trafik akışını elektronik olarak gözetlemekte ve trafik kurallarına uygun davranmayan araçları tespit etmekte, dolayısıyla bu araçların sürücülerine trafik kurallarına aykırı davranışlarından dolayı ceza kesilmesini sağlamakta. Bu sistemle insanların trafik kurallarına uyup uyumadıklarının denetlenmesinin kolaylaştırılması amaçlanırken esasen trafik kurallarına uyulmasının sağlanması çalışılırken, trafik kurallarına uyulmamasından doğan olumsuz sonuçların da azaltılması amaçlanmakta.


EDS yokmuş gibi davranan, trafik kurallarına uymayan, hatalı sollama yapan, hız tahdidine uymayan sürücülerin kaybı neler olabilir diye düşündüğümde; ilk aklıma gelen EDS’ye yakalanan sürücülerin ödemek zorunda kalacağı para cezası gelmekte. Daha ileri gidersek trafik kurallarına uymayan bir insan trafik kazası yapması durumunda arabası hasar görebilir, hatta hurda olabilir. Dahası kendisi ve araçtaki diğer kişiler yaralanabilirler hatta hayatlarını kaybedebilirler.

Peki ya buna benzer şekilde herşeyi gören, duyan Allah’ın bizi devamlı gördüğünü, her yaptığımızı kaydettiğini bilmeyen ya da bildiği halde bunu umursamadan yaşayan insanların durumu ne olacak? Allah dünyada yaşayacağımız hayatın ardından sonsuz hayatta yani ahirette sonsuz mutluluğu ya da sonsuz azabı vadediyor. Yani Allah’ın emir ve yasaklarına uymayanları Allah cehennemine koymakla ve orada sonsuz azaba çarptırmakla tehdit ediyor. Aklı başında makul bir insanın yapması gereken bu durumda Allah’ı ve dinini tanımak, hayatını Allah’ın istediği şekilde planlamak ve hiçbir zaman Allah tarafından izlendiğini unutmamak.

75- Allah, meleklerden elçiler seçer ve insanlardan da. Şüphesiz Allah işitendir, görendir.
76- O, önlerindekini ve arkalarındakini bilir. Bütün işler Allah`a döndürülür.
22 – Lokman Suresi 75, 76

Yazar : ferhat

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website