Şirk koşmak

Kur`anda en sık geçen ifadedir.. Allah şirk koşulmasını affetmeyecektir. Şirk koşmak bir hadise de Allah`tan(hak=adalet) başka nedenler aramaktır ve suni sonuçlar üretmektir. Bir olaya kendi kattığımız yorumlar demektir. Şirk koşmak, haddimizi bilememekten dolayı olur.


Bir olayı tecrit edelim, bu olay belli sayıda neden ve belli sayıda sonuçtan oluşmuştur. Şirk koştuğumuza neticeyi beşe sebebi ona çıkarırız.. ego(nefs)nedeniyle yeni yeni nedenler ve sonuçlar üretiriz, çokta kolay inanırız bunlara..
mesela, uyuyakaldığım için işe geç gittim.. ama müdüre diyorum ki, trafik vardı, aracım bozuktu, hastalandım, gelmiştim asansörde kaldım, geç gelmem iyi olmuş işi çözecek olan falancada geç geldi. müdür ceza veriyor; şöyle açıklıyorum: adam bana gıcık, falancada hergün geç geliyor ama müdüre yalaka tabii, müdür erken geliyor ama kasadan para çalıyor dürüstüm işine gelmiyor tabii, bu maaşa bu kadar çalışırım doğru düzgün maaş verin erken geleyim, erken gelsem ne olacak bir tek benle mi çözülüyor iş? vs vs.. oysa hak nedir, gerçekte olan biten?
Bunu bazen ego nedeniyle yaparız bazende bilgisizlikten yaparız..
Şimdi MS. 611 civarı Mekke de hayali bir sahneye bakalım:
-Abdullah`ın oğlu peygamber olduğunu söylüyor.
-Hadi canım.. boşversene.. (neden boşverecek, düşünmeden hüküm veriyor)
-ama Ay`ı ikiye yarmıştı?
-büyüdür.. sende herşeye inanıyorsun.. (büyü olduğunu kanıtlamadan hüküm veriyor yine))
-dün gece Kudüs e gitmiş geri gelmiş.
-deveyle nasıl gidecek o yolu, akıl var izan var.. (deve dışı yol olabilir mi düşünmüyor)
-gittim diyor, yalan söylemedi hiç.
-sen gittin mi, tarif etse nerden bileceksin? yalan söylemiyordur da ne bileyim hastadır, cinlenmiştir bişey vardır illa..
-gidip bir konuşsak, anlasak ya..
-neyini anlayacaksın, insanın uçması filan lazım kuş gibi, olacak şey mi bu aklın alıyor mu? insan uçabilir mi?
… … …
Biliyoruz ki artık, insan uçabiliyor uçakla da, motorsuz da, Kudüs`e artık bir gece bile sürmüyor gidip gelmek.. Burada o kişi, bu işin olmayacağına ait bilgisi olmadığı halde, bir karara varıyor.. o kişi kuş uçabiliyor, insan da belki uçabilir bilemem ki demiyor.. yada ben uçup uçmamakla ilgili hiçbirşey bilmiyorum demiyor..
Bilgisi olmadığı halde, hüküm veriyor.
İnsan akıl yürütebilir elbette, ama akıl yürütmesi sırasında kendi haddini(bilgisi, algısı, sınırlılığını) de göz önüne alarak yaparsa hataya düşmez.. Aksi halde müşrik olur.
Kendini bilen Rabbini de bilir derken de bunu kastediyorlar bana göre.
Şirke düşmek ne kadar kolay, hemen her gün hepimiz düşüyoruz da.. İnsanlar şirk koşmadan inanamaz buyuruyor Allah.. ama iş, şirki farketmek, zaptetmek ve hayal gücümüzle şirki beslememekte.. tabii, şirke karşı da sürekli tövbe etmekte.

Yazar : pelin güçlü

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website