Teslimiyetle Gelen Ruh Sağlığı

 

Amerika’da bir hastanede benzer hastalıktan yatan inançlı ve inançsız insanlar ile yapılan bir araştırma göstermiş ki: İnançlı insanlar iyileşmeye daha eğilimliler. Daha umutlular! Her gün sağlıklarına kavuşmak için çok yüce Allah’a dua ediyorlar ve O’ndan medet umuyorlar.  Uzmanlar görüyorlar ki; bu umut ve inanç onları daha da güçlü kılıyor ve ayakta tutuyor. Diğer yandan, inançsız kimselerin ruhani boyutta tutunacakları hiçbirşeyleri olmadığı için daha karamsar, daha zayıf olabildikleri gözlemleniyor.

Böyle bakınca, inanmamanın tüm sistematiğini-sebeplerini geçtim de yaşam ne kadar da çıkmazlarla dolu  olmalı…Sadece dünyadan, maddeden, diğer insanlardan medet ummak ruh sağlığı için hiç de doyurucu olmasa gerek.. İnançsız olmak gerçekten de zor zanaat! Ne öncen var ne sonran, ne umudun var ne yardımcı bir Mevla’n..

Oysa ki inanlar bilirler ki; Allah en güzel dayanaktır. Bu dünyada ve ahirette yanımızdadır, gerçek dostumuzdur. O’ndan medet umarız ve O’ndan isteriz. Herşeye kadir, kudreti sonsuz bir varlığın gölgesinde geçen bir dünya hayatı isterse çilelerle geçsin kolay kolay eğip bükmez tam teslim bir insanı. Bilir ki herşey yaratandan gelmiştir, O’ndan gelen herşey hoş gelir. İsyanın, yakınmanın, hoşnutsuzluğun insan ruhuna verdiği zararı, karamsarlığı, iç kemiren tatsızlığını uzun uzun yaşama ihtimali daha azdır. Ruhu daha mutlu; daha sağlıklıdır.

En güzeli de umudu bitmez teslim insanın. Öldükte sonra bile..Bu dünyada iyiliği, güzelliği, Allah yolunda çabalamayı umut eder; ölümünden sonra da Allah’ın rızasını kazanmayı. Bu umut besler işte ruhumuzu. Bizi ayakta tutar. Her daim çabalamaya, iyi şeyler yapmaya iter.

En çaresiz hisettiğimiz anlarda hangimiz Allah’ı anıp O’na sığınıp bir anda güçlü hissetmemişizdir ki kendimizi? Etraftaki insanlardan, en zekice kurgulanan teknolojiden, bilimden, yeryüzündeki herşeyden daha üstün olandan medet ummak kadar kendini iyi hissettiren başka ne olabilir ki? İnsanı ne korkutabilir ki Allah’ın gazabından başka bu durumda? Teslimiyet gerçekten de çok ama çok güçlü biri haline getiriyor insanı.

Çıkmaza girmenin ve hem psikolojik hem ruh anlamında sağlığı yitirmenin çok ama çok kolay olduğu bu zamanlarda, bize her zaman yol göstereceğine, yanımızda olacağına inandığım Allah’a bir kere daha şükürler olsun ki kendisine inananlardan kıldı beni ve birçoğumuzu.

 

“Allah bize yeter, o ne güzel dayanaktır”.
(Ali İmran Suresi 173)

“Allah kuluna yeterli değil midir? Seni O’ndan başkalarıyla korkutuyorlar.”
(Zümer Suresi 36)

 


About the Author
Author

zeynep t.

Leave a reply

Name (required)

Website