Yusuf Peygamberin Hayatından Çıkarılacak Dersler…

 

Kuran’ı Kerim boyunca Peygamberlerin hayatları hakkında kıssalar vardır. Bu kıssalarda Peygamberlerin geldikleri toplumlardaki sapıklıklar, bu toplumlara Allah’ın dinini tebliğ edişleri ve bu tebliğe karşı o toplumda yaşayanlardan aldıkları tepkilerden bahsedilir. Kuran-ı Kerimin Peygamberlerin hayatları ve yaşadıkları hakkında verdiği bilgi tarihi amaçlı değildir. Yine Kuran-ı Kerim`de de ifade edildiği gibi bu kıssaların anlatılmasının sebebi Kuran’ı okuyan insanların bunlardan dersler, ibretler çıkarmasıdır. Kuran’da Yusuf suresinde anlatılan Yusuf peygamberin hayatında da inananlar için pek çok çıkarılacak dersler ve örnek alınacak noktalar vardır.

Bu sureden çıkarılacak en önemli derslerden biri seçilmiş insanlar olan, Allah’tan vahiy alan peygamberlerin hayatlarının sanıldığının aksine çok zorlu ve sıkıntılı geçtiğidir. Peygamberlerin de zorluklarla olduğu kadar dünyevi nimetlerle ve haramlarla imtihan edildiğidir. Örneğin Yusuf Peygamber`in evinde kaldığı kadın kendisiyle beraber olmak istediğinde, Yusuf Peygamber de arzulamış olmasına rağmen, Allah korkusuyla bundan kaçınmasıdır.

12 – Yusuf Suresi – 23. Evinde bulunduğu kadın onu baştan çıkarmak istedi, kapıları kilitledi ve: “Tümüyle sana aidim, ” dedi. Dedi ki: “ALLAH`a sığınırım. O benim Rabbimdir (efendimdir), ki bana iyi bir yer verdi. Zalimler başarmaz. “

24. Kadın onu çok arzulamıştı, Rabbinin işaretini görmeseydi o da onu çok arzulamıştı. Böylece kötülük ve fenalığı ondan çevirdik. O, katışıksız kullarımızdandı.

 

Yusuf Peygamber sadece kendisi de arzulamış olmasına rağmen zina yapmaktan kaçınmamış bunun yanında bu tavrından dolayı yıllarca zindanda kalmıştır. Buna rağmen Yusuf peygamber metanetini korumuş ve sabredip Allah’a tevekkül etmiştir.

12 – Yusuf Suresi – 33. (Yusuf: ) “Rabbim, hapishane, onların beni çağırdığı şeyden daha iyidir. Planlarını benden savmazsan onlara meyledip cahillerden olurum, ” dedi.

34. Rabbi onun duasına yanıt verdi ve kadınların planlarını ondan savdı. O İşitendir, Bilendir.

35. Sonra, (vali ve adamları Yusuf`un suçzuzluğuna dair) kanıtları görmelerine rağmen, onu belli bir süreye kadar hapishaneye atmayı uygun gördüler.

 

Tüm bunlar ve Yusuf peygamber hakkında Yusuf suresinde diğer anlatılanlar inananlar için çok önemli dersler içermektedir. Bu ayetler bize inanan insanların hayatında zorluklar yaşayabileceğini dahası Allah rızası için yaptıklarından dolayı sıkıntıya girebileceğini hatta eziyet görebileceğini ancak bütün bu zorluklara sabretmesi gerektiğini çok güzel anlatıyor.


About the Author
Author

Leave a reply

Name (required)

Website