Mevlana’nın Firavun ile ilgili söyledikleri doğru mudur?

Sosyal medya dediğimiz twitter facebook vs gibi ortamlar dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yayginlaşti. Twitter aktif kullanici sayisi Monitera şirketinin verilerine göre nerdeyse 5.3 milyon kişiyi bulmuş. Burada insanlar akillarina gelen şeyleri yazabilmekte , kime ait olduğu bilinmeyen, uydurma sözlerin, aforizmalarin altına önemli kişilerin adlarını yazabilmektedirler.

Geçen gün twitterda bir bayan altinda Mevlana imzasi ile bir aforizma yayınlamış. Aforizma şöyle: :

@……… “Kötü yaratılışlı kişi, Allah’a yalvaramasın diye; Allah ona, dert keder vermez! Unutma; Firavun’un başı, bir kez bile ağrımadı!” Mevlana

Bu aforizmayi 147 kisi retweet yapmış. 44 kişi ise favori listelerine almış. Sanki doğru bir söz, güzel bir sözmüş gibi. Bu söz ile ne denmek isteniyor? Derdi kederi olmayan insanlar kötü insanlar mıdır?

Allah, insanlara hayır ve şerri imtihan olarak verir.

 

Enbiya 35: Her canlı, ölümü tadacaktır. Biz bir imtihan olarak sizi şer ile de hayır ile de deniyoruz. Sonunda bize döndürüleceksiniz.

 

Biz rehberimiz Kuran’dan biliyoruz ki firavun ve hanedanı;

1. Senelerce kıtlıkla imtihan edilmişlerdir.

 

A’raf Suresi 130 Yemin olsun ki biz, Firavun hanedanını yakalayıp ürün eksikliğiyle senelerce sıktık ki, düşünüp öğüt alabilsinler.

 

2. Çok şiddetli bir şekilde cezalandırılmışlardır.

 

Ali İmran Suresi 11 Tıpkı Firavun hanedanı ve onlardan öncekilerin durumu gibi. Ayetlerimizi yalanlamışlardı da Allah, onları günahları yüzünden yakalamıştı. Allah, cezayı çok şiddetli vermektedir.

A’raf Suresi 103 Onların ardından Musa’yı, ayetlerimizle Firavun’a ve kodamanlarına gönderdik de ayetlerimiz karşısında zulme saptılar. Bir bak, nasıl olmuştur bozguncuların sonu!

Enfal Suresi 52 Tıpkı Firavun hanedanı ve onlardan öncekilerin gidişi gibi. Allah’ın ayetlerini inkâr ettiler de Allah onları günahları yüzünden yakalayıverdi. Allah Kavîdir, çok güçlüdür, azabı çok şiddetli yapandır O.

Muzzemmil Suresil 16 Ancak Firavun, elçiye karşı geldi; biz de onu feci bir biçimde yakaladık.

 

3. Yapı ve kurumlari yerlebir edilmiştir.

 

Araf Suesi 137 Ülkenin verimli kıldığımız doğularına ve batılarına, horlanan ve zayıf düşürülen insanları mirasçı kıldık. Sıkıntılara direndikleri için, Rabbinin İsrail oğullarına verdiği güzel söz gerçekleşti. Firavun ve halkının oluşturduğu yapı ve kurumları da yerle bir ettik.

 

4. Başlarına bir sürü kötülük ve uğursuzluk gelmiştir.

 

Araf Suesi 131 Fakat kendilerine iyilik geldiği zaman, işte bu bizim hakkımızdır, dediler, başlarına bir kötülük gelince de, işte bu Musa ile yanındakilerin uğursuzluğu yüzünden, dediler. İyi bilin ki, onların uğursuzluğu Allah katındandır. Lâkin çoğu bunu bilmezler.

Araf Suesi 133 Biz de kudretimizin ayrı ayrı alâmetleri olmak üzere başlarına tufan, çekirge, haşereler, kurbağalar ve kan gönderdik, yine inad edip direndiler ve çok mücrim (suçlu) bir kavim oldular.

 

5. Allah tarafından boğulmuşlardır.

 

Bakara Suresi 50 Hani, önünüzde denizi yarmıştık da sizi kurtarmış, Firavun hanedanını boğmuştuk. Siz de bunu bakıp görüyordunuz.

Enfal Suresi 54 Tıpkı Firavun hanedanı ve onlardan öncekilerin tavırları gibi. Rablerinin ayetlerini yalanlamışlardı. Biz de onları günahları yüzünden mahvettik. Firavun hanedanını da boğmuştuk. Bunların tümü zulme sapanlardı.

İsra Suresi 103 Firavun onları o topraktan sürüp çıkarmak istedi de biz onu ve yanındakilerin tümünü boğduk.

 

6. En son firavun boğulmadan önce Allah”a tövbe etmiştir.

 

Yunus Suresi 90 Ve sonra İsrailoğulları’nı denizden aşırdık. Firavun, düşmanca saldırmak için derhal adamlarını ve askerlerini arkalarına düşürdü. Ta ki, suda boğulmaya başlayınca “İnandım, gerçekten de İsrailoğulları’nın iman ettiğinden başka tanrı yoktur. Ben de ona teslim olanlardanım.”

 

Burda firavun Allaha tovbe ediyor. Dinimizde geleneksel bir inanış vardır. Ölmeden önce Kelime-i şehadet getiren cennete gider derler. Bu inanışın dogru olmadığını şu ayetlerden anlıyoruz. (tabiki Allah dilerse bagışlar)

Ayet soyle:

 

Yunus Suresi 91 Şimdi mi? Oysa bundan önce hep isyan etmiştin ve fesatçılardan idin.

92 Biz de bugün senin bedenini arkandan gelenlere bir ibret olsun diye kurtaracağız. Bununla beraber, insanların birçoğu âyetlerimizden yine de gafildirler.

 

Gordugunuz gibi Firavun tovbe etmesine rağmen cehennem azabından kurtulamamıştır. Ve Cehennemde de çekeceği azap devam edecektir. İlgili ayetler ne diyor hep barebar bakalim;

 

Mümin Suresi 45 Allah o mümini, onların kurdukları tuzakların kötülüklerinden korudu. Firavun’un adamlarını ise, o kötü azab kuşattı.

46 Onlar, sabah akşam ateşe arzolunurlar. Kıyamet kopacağı gün de: “Firavun hanedanını azabın en şiddetlisine tıkın!” denilecektir.

 

Evet Firavun Allah’a, peygamberlere, indirilen ayetlere karşı gelmiş büyüklük taslamış, insanlara peygamberlere azap etmiştir. Karşılığında da Allah tarafindan büyük bir azaba uğratılmıştır.

Gördüğünüz gibi bu sözü ayetlerle çürüttük. Din ile ilgili şeyleri anlamak için metodolojimizi belirlememiz gerekmektedir.

Tabiki twitter, facebook gibi sosyal medyada yayınlanan herşey doğru olmayabiliyor. Fakat bizler de bu sosyal medyayı kullanarak Allah’ın güzel sözlerini insanlara iletebiliriz. Bu fırsatları iyi değerlendirelim.

 

hdurmaz


About the Author
Author

HDurmaz

Comments (10)
Leave a reply

Name (required)

Website