Yeşilçam’ın Müslüman Tipleri…

Türk sineması deyince akla Yeşilçam gelir. Yeşilçam’ın kozalakları dönemsel olarak farklı renklerde, farklı ideolojiler de açmıştır. Ama bütününe bakıldığında Yeşilçam’ın İslam kozalağı genelde çürümüş, simsiyah bir kozalaktır.

İslam’ı temsil eden taraflar büyük bir oranla, sahtekar, dolandırıcı, çıkarcı, şehvet tutkunu, bilim ve yenilik düşmanı tipler olup, kılık kıyafet seçimleri bile insanın fıtratına kötü gelen renk ve uyuşmazlıklarla doludur.

Bu tipolojinin karşısında alternatif olarak sunulan ikinci bir tip ise, namaz kılmayan, zina, içki, kumar gibi konularda hassasiyet taşımayan, ama tüm bunlara karşı; insanları aldatmayan, yardımsever, kul hakkı yemekten çekinen bir insan tipi.

Bu iki karakteri şöyle betimleyelim:

Zahiren Dindar Olan Kötü Zahiren Dine Mesafeli İyi

*Aldatır                                                         * Aldatmaz

*Güvenilmez                                                 *Güvenilir

*Bağnaz                                                        *Çağdaş

*Umut avcısı                                                 *Yardımsever

 

Şimdi bu iki seçenek arasından birini seçmeniz isteniyor.

Namaz kılıp, kötülük yapmak mı?

Yoksa namaz kılmayıp, kötülük yapmamak mı?

Yeşilçam’ın bu iki insan tipolojisine de Kuran hayır der. Allah’ın istediği gerçek karakter, namaz kılan ve kötülük yapmayan iyi, yani üçüncü bir karakterdir. Çünkü namaz insanı kötülükten alıkoyarsa namazdır. (Ankebut 45) Ama maalesef, Yeşilçam da Kuran’da onlarca kez geçen, iman edip, imanına uygun işler yapan  اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ insan tipine hiç yer verilmez.

Mesele sadece kul hakkı çerçevesinde çözülmek istenmektedir. Peki kul hakkını ağzından düşürmeyip, Allah hakkını hiçe sayanlar Allah katında makbul mu ki? İslami emir ve yasakları bir tarafa bırakıp iyi olmak yeter bir başarı ise, bir Hıristiyan ya da bir kabile dinine mensup binlerce iyi sizi geçebilir. Mesele sadece iyi olmak meselesi değil, mesele Allah için iyi olmak, onun çizdiği iyi tasavvuruna uyabilmektir.

Sinema reytingleri bakımından aradığını buldurmayacağını bildiğimiz, şahsiyetli Müslüman tiplerine yer vermesi temennisiyle..

hakandongel@yandex.com

www.hakandongel.com

 


About the Author
Author

muslumankul

Leave a reply

Name (required)

Website