Afrika’dakilere Her Gün Ramazan

Şimdi Ramazan’ın da etkisiyle Afrika’daki çocuklar için yardım kampanyaları başlatıldı. Fakat zekat vermek isteyen insanlar neye güveneceklerini şaşırmış haldeler. Bu gibi yardım davalarında şimdiye dek pek çok kere yolsuzluk olduğu için herkes şüpheyle yaklaşıyor ve zekat vermemeyi tercih ediyor. Çünkü o zekatın o zavallı çocuklara gerçekten ulaşıp ulaşmayacağını, ne kadarının ulaşacağını bilmiyorlar. Birtakım insanlar, kendi memleketimizin insanları yoksullukla boğuşurken Afrika’ya yardım yapılmasını acayip bulurken; bazıları da, bizim yoksullarımızın Afrika’dakilerden daha iyi halde olduklarını öne sürüp onlara yardımdan yana oluyorlar. Zekat ibadetinin zirveye çıktığı şu mübarek ayda milletimizin şu halini görünce, insanın “Zekat ver de, kime verirsen ver” diyesi geliyor. Çünkü önümüzdeki on bir ay milletimizin elini cebine atması çok zorlaşacak, geçmiş yıllarda olduğu gibi.

Aslında bu çocukların, yani hem Afrika’dakilerin, hem de yanı başımızdakilerin yoksullukları Ramazan’a has bir şey değil. Yıllardır böyle. Çünkü açlık, her gün mutlaka yaşanabilecek sorunlardan biri. Allah’ımız onlarca ayette zekatı önerirken onu ciddiye almamıştık. Şimdi milleti açlıktan kıvranırken görünce niye şaşırıyoruz ki? Açlık yeni bir icat değil, bu durum devamlı böyle. 16 saat oruçla ne hale geldiğimizi kendimizi görüyoruz. Korkacak bir şeyimiz yok, çünkü akşam olunca yemekler, tatlılar, meyvelerin bizi beklediğini biliyoruz. Onlaraysa her gün Ramazan.

Artık ya evde baklavamızı yerken fakirlere bir SMS atacağız, ya bizdeki fakirler bitti mi diyip iyi bir fakir araştırması yapıp zekatımızı ona vereceğiz, ya da güvenecek kimse kalmadı diyip onu da yapmayacağız. Zekat vermekten vazgeçip, ‘Nasılsa Ramazanı oruçlu geçiren anasından doğmuş bebek gibi tertemiz oluyor, günahlarından kesinlikle arınıyor’ hurafesine güvenip, hiç ihtiyacımız olmadığı halde caddeler kapatılarak hazırlanmış yüzlerce metrelik sofralarda orucumuzu göstere göstere açacağız.

 

Allah yolunda harcama yapmanıza engel ne var ki?.. Göklerin ve yerin mirası zaten Allah’ındır.
Hadid 10


About the Author
Author

Leave a reply

Name (required)

Website