NE ZAMAN ŞÜKREDELİM NE ZAMAN SABREDELİM ?

Allah, Kuran`da sabır ve şükür kavramlarını birbirine çok yakın işliyor. Bakara 152`de “Anın beni ki, anayım sizi. Şükredin bana, sakın nankörlük etmeyin. “Bakara 153`te “Ey iman sahipleri! Sabra ve namaza sarılarak yardım dileyin. Hiç kuşkunuz olmasın ki, Allah sabredenlerle beraberdir. ” der.


Bizler başımıza gelen her olayda aynı sabrı gösterebiliyor muyuz. Allah tarafından imtihan edildiğimizin farkında mıyız. Allah, sadece inandık demenin yeterli olmadığını, peygamberler dahil herkesin imtihan edildiğini Kuran`da söylüyor. Bazı insanlar da şöyle yanlış bir düşünce vardır; mümin insan imtihan edilmez. Olur mu öyle saçma şey. Öyle olsa hiçbir mümin hastalanmaz, fakir olmaz, başına bir dert gelmez. Bu durumda bütün müminler sağlıklı, güzel ve zengin olurlar. O zaman herkes mümin olur, imtihan ortamı da ortadan kalkar zaten.

Bunun yanısıra şükrediyor muyuz, bu da çok önemli bir konu. Allah`ın bize verdiği hiçbir nimeti biz kendimiz sayesinde elde etmiyoruz, Allah dilediği için o nimete sahibiz. Bizler gördüğümüz, duyduğumuz, hissettiğimiz için şükrediyor muyuz. Yürürken, namaz kılarken, eğilirken, yemek yerken, bisiklete binerken, sevinirken, yıkanırken, bu nimetlere şükrediyor muyuz. Ben size söyliyeyim, ne zaman ki yolda özürlü görsek, dilenci görsek, suyumuz akmasa, elektiriğimiz kesilse, aslında ne büyük nimetlerle donatıldığımızı farkedip şükrediyoruz. (Bu saydığımız örnekler aslında olayın çok ufak kısmı. Allah`ın bize verdiği, bizim de bunlara şükretmediğimiz o kadar çok nimet var ki. ) Allahım bana bunları yazdırdığın için, size de okutturduğu için şükürler olsun.

Yazar : MUSTAFA OKÇUOĞLU

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website