Allah`ı anmak kadar önemli bir amaca sahip olan ve bizi sapmaktan koruyan bu ibadeti yaparken, hiçbişey düşünmememiz, anlamını bilmediğimiz belli sözcükleri tekrar etmemiz ve cimnastik hareketleri gibi oturup kalkmamız, ne kadar mantıklı olmaktadır? Kuran`da birçok yerde aktarılan ve önemi vurgulanan namazı Allah`ın istediği gibi kılmak acaba böyle midir?
Peki Allah nasıl istiyor diye kendimize sorarsak ilk gideceğimiz yer neresidir? İlmihal kitapları? Namaz hocası kitabı? Kuran?
İlk ikisini tercih ediyorsanız sonuncusuna ihtiyacınız kalmıyor zaten; çünkü o kadar detaylı ve kesinler ki, Kuran`ın açıklamadığı konuları bile kendileri açıklamış, birçok ilave ile namazı içinden çıkılmaz bir hale getirmişlerdir. Kuran ise Allah`ın sözüdür. Bir inanan eğer Allah`ın ne emrettiğini öğrenmek istiyorsa Allah`ın kitabına bakmalıdır, falanca hocanın veya aliminkine değil.
Kuran`da, Ayakta durmak (kıyam), eğilmek (rüku), yere karanmak (secde) hareketlerinin sırası hakkında veya adedi hakkında bir bilgi verilmemiştir. Bu yüzden Kuranda herhangi bir rekat (kıyam, rüku ve secdenin ardarda yapılmasıyla oluşan hareket dizisi) tarifi ve rekat sayısından bahsedilmemiş, uygulaması Maide 101. ayet ışığında insanlara bırakılmıştır. Düzen ve toplu kılınan namazların uyumu için oluşturulan bu gibi kavramların uygulanmasının din açısından farz olmadığını bilmemiz gerekir. Allah bu hareketlerin sayısı veya süresi hakkında hiçbir açıklama yapmamıştır.
Namazı oluşturan hareketleri uygularken okumamız veya söylememizin emredildiği kesin çizgilerle belirli herhangi bir içerikten de Kuran`da bahsedilmez. Ben, namazlarımı kuran okuyarak, Allah`ın isimlerini söyleyip üzerine düşünerek, Allah`a nimetlerinden dolayı şükrederek, O`ndan af dileyerek ve içimden gelen her duayı okuyarak kılıyorum. Bunları yaparken secdede bazen bir dakka, bazen 10 dakka durabiliyor, bir namazda tek secde yapabiliyor, rükuda daha uzun kalabiliyorum. Böylece her namazım birbirinden farklılaşarak Allah`ı anmam ve düşünmem için bana fırsat veriyor.
Yazar : tugutlu