Gerçek Baş Örtüsü

Kuranda baş örtüsü emredilmiş mi?


Bu soruya cevap aramaya başlamadan evvel kuranda dini halis anlamanın önüne, hangi örtüler getirilmiş aslında ona bakmak lazım diye düşünüyorum şahsi olarak. Kişiler gelmiş geçmiş tüm bilgiden harici olarak temiz bir özle doğarlar, dünyada da 100 yıl diyelim bir ömür sürer ve göç ederler. Doğumla ölüm arasındaki bu süre içinde, anılan kişi toplumun geçmiş mirasını yani toplumun yüceliği adına tüm hermetik öğretiyi çevresinde hazır ve nazır bulur. Bu hazır malzemeler kişinin kafasında dini inşası için muhatabın önüne sürülür. Burada sorun ortaya çıkmakta.
Kafasında halis dinin inşası için kendisine sunulmuş akıl doğrulayıcısını, toplumun kabulleri ve çoğunluk psikoloji ile devre dışı bırakmak örtünün ilk aşamasıdır. Örtünün ilki bu olduğunda, kafasında inşa ettiği ve ettirildiği dinin temelleri, o`na Allah`ı hakkıyle taktir edememe zeminine götürür ki, bu zemine güven duyarak, kendinin şaşmaz bir klavuzlukta olduğu eminliğini verir. Peki kişi açısından bu durum onu nasıl bir sonuca götürecektir, bakalım.

ARAF 38. AYET
Allah buyurdu: “Sizden önce gelip geçmiş cin ve insan topluluklarıyla iç içe girin bakalım ateşe. ” Her ümmet girdiğinde, yoldaşına/kızkardeşine lanet eder. Nihayet, hepsi orada bir araya gelince, sonrakiler öncekiler için şöyle derler: “Rabbimiz! Bizi bunlar saptırdılar. Ateş azabını bunlara bir kat daha fazla ver. ” Allah buyurur: “Her biri için bir kat fazlası var, fakat siz bilmezsiniz!”

veya;
ENAM 116. AYET
“Yeryüzünde çoğunluğa uyarsan seni Allah’ın yolundan saptırırlar. ”

Öncelikle yukardaki ayetler doğrultusunda Kişiler toplumun ortak değerleri adındaki kabullerden oluşturulmuş ve dolayısıyla aklı örtmüş ve işlemez hale getirmiş çürük temelli din binasını yıkarak, kalabalıkların içinden sıyrılmalıdır. Bu ise ancak ve ancak doğuştan gelen temiz özle aklın ışığı ve Kuranın rehberliğinde olacaktır. Her birey ayrı bir alemdir ve bireyler akıllarını, toplumun ortak mirasının kullanımına vermekle, kendi haricindeki tüm sistem insan ve kabullerini sorumlu atfedemezler. Baş örtüsü gerçekte atalar mirası, mevcut toplumun hermetik inançları ve ortak değerleridir. Öncelikle burada anlaşmak lazım gelir.
sağlıcakla

Yazar : Vahid

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website