Ahirete Yatırım ve Faiz

“İnsanların malları içinde artsın diye faiz olarak verdiğiniz, Allah katında artmaz. Allah`ın yüzünü isteyerek verdiğiniz zekâta gelince, işte onu verenler kat kat artıranların ta kendileridir. ”

Rum Suresi, 39. Ayet.

Bu ayet her okuyuşumda beni uzun uzun düşündürür. Bana insanın ne kadar basit düşündüğünü, nasıl da hemen gelecek olanı istediğini hatırlatır.

“Bunlar, hemen gelecek olanı seviyorlar da ötelerindeki zorlu bir günü ihmal ediyorlar. ”
İnsan Suresi, 27. Ayet.

Hayatını bu dünya ile sınırlandırmış, kazancı da kaybı da ancak bu dünyada gören bir kişi için faiz çok değerlidir. Günün koşulları içinde paranın önemini konuşmaya, tartışmaya gerek bile yok. Enflasyonu, paranın zaman içinde kaybettiği değeri düşününce de “kaybetmemek” için faizin ne derece önemli olduğu ortaya çıkıyor. Tabi bu yorum tamamen dünyevi bir bakış açısının sonucudur. Bu görüşe göre, parasının değerini korumak zorunda olan insanın faiz almaktan kaçınması mümkün değildir. Oysa Allah Kuran’ında faizden gelen kazancın aslında kayıp olduğunu anlatıyor.

“… Oysaki Allah, alış-verişi helal, faizi haram kılmıştır. Kendisine Rabbinden bir öğüt gelip de yaptığından vazgeçenin geçmişi kendisine, işi Allah`a kalmıştır. Yeniden faize dönene gelince, böyleleri ateşin dostlarıdır. Sürekli kalacaklardır orada. ”
Bakara Suresi, 275. Ayet.

Bu konuda gelen itirazların başında “o zaman Müslümanlar hep para kaybeder” gelmektedir. Öncelikle para kazanmanın ve sahip olduğumuz paranın değerini korumanın alternatif yolları mevcuttur. Dahası, faiz insanları bir işe yatırım yapmaktan alıkoymakta ve istihdamı azaltmaktadır. Zenginleri daha zengin, fakirleri daha fakir kılan faiz, toplumsal adaletin önünde ciddi bir engel teşkil eder.

Bunlardan daha önemlisi ise şudur: Bir mümin için mühim olan bu dünyada değil ahirette kaybetmemektir. Bu dünyada kazanç hanemize yazdıklarımız ahirette bize kayıp olarak dönebilir. İlk ayet insanın kazanç sandığı faizin kayıp, gider sandığı zekâtın ise kazanç olduğunu anlatır. Asıl yatırım bu dünyada hayır yolunda harcananlardır. Hayatımızın son dönemi olan emeklilik için yatırım yaparken sonsuza dek kalacağımız yurt olan ahirete yatırım yapmamak elbette rasyonellikle bağdaşmaz.

Her yaptığının karşılığını ahirette alacağının bilincinde olan mümin geçici dünyanın basit hesaplarına kapılmamalı, bu dünyada biraz fazla kazanmak için faizi zekâta tercih etmemelidir. Aksi takdirde bu kötü yatırımın sonucu kendisine ahirette azap olarak dönecektir.

Yazar : yağmur

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website