İnsan Kendisini Her Türlü İhtiyacın Üzerinde Görüp Azar

İzlanda’daki yanardağ patlaması ve havaya yaydığı küllerin dünya üzerinde yarattığı etkiyle karşılaştığımda verdiğim ilk tepki işte yaratıcının gücü demek oldu. 190 yıldır sessiz sakin yerinde duran yanardağ bir patlama olabileceği sinyallerini 21 Mart’ta vermeye başlamış. Bunu duymak aslında daha da çok şaşırttı beni. Düşünsenize bahsettiğimiz ülke hepimizin çok güvendiği, pek çok açıdan bizi güçlendirdiğine inandığımız maddi ve teknolojik imkanların en iyilerine sahip olan ülkelerden biri. Yine de Allah’tan gelen bir felaket karşısında elleri kolları bağlanmış durumda bekliyorlar. 21 Mart’tan beri uzmanlar bu tip bir patlama olabileceği ile ilgili sinyaller almış olmalarına rağmen yapılacak bir şey olmadığı için durmuş ve beklemiş İzlanda..

Patlamanın etkisi ile kül bulutu sadece İzlanda’nın değil neredeyse tüm Avrupa’nın üstünü kaplamış durumda. Rüzgarın da etkisiyle küller dünyanın her tarafına yavaş yavaş yayılıyor. Bir yerden bir yere gitmeye çalışanlar havaalanlarında sıkışıp kalmış durumda. Onca teknoloji, güzel uçaklar, çok para hiçbiri kar etmiyor. Özel uçağınız olsa, kendinize ait bir havaalanınız yine de kar etmiyor işte. Bir duman tüm havayı kaplıyor ve hareketinizi imkansız hale getiriyor. İzlanda’daki bu patlamadan Türkiye’nin de etkileneceği, havadaki küllerin yağmur ile birleşip indiğinde asit yağmuruna dönüşeceği günlerdir burada bizim ülkemizde konuşulup durmakta. Tabi patlamanın etkisi kül bulutu ile sınırlı değil. Patlamanın ortaya çıkardığı yüksek sıcaklık ile dağın çevresindeki buzulların 3’te 1’i erimiş ve tabi bu da hemen yakındaki nehrin taşma sınırına gelmesine neden olmuş.
Tüm bunları düşününce Rabbimin doğada nasıl gelişmiş bir düzen kurduğunu, aslında nasıl da her şeyin birbirine bağlı olduğunu düşündüm bir kez daha. İnsanın aklının bile almakta zorlandığı bir düzen içerisinde yaşadığını farkettim bir kez daha.
Şimdi yaşadıklarımız pek de bir şey değil aslında. Tarihteki örneklere ve bilim adamlarının söylediklerine bakılırsa yanardağ patlamaları çok daha ciddi sonuçlar doğurabiliyormuş. Tüm dünyada iklim değişiklikleri ve tabi buna bağlı kıtlık yaşanabiliyormuş.
Dünyanın belli bir düzen için akıp gidiyor olması yanıltıyor hepimizi. Sanki böyle olması normalmiş, başka türlüsü olamazmış gibi düşünüyoruz. Oysa nasıl da yanılıyoruz.. Allah istediği anda biraz fazla yağmur yağdırarak, yeri biraz oynatarak, bir yanardağı patlatarak alıştığımız düzeni kolayca yok edebilir. Öyleyse bunları yaşamadığımız anlarda da bu tip olayları ve olasılıkları aklımızda bulundurmalı, Allah’ın gücünü gereğince özümsemeli ve ona göre davranmalıyız. Sahip olduğumuz minik dünyevi nimetleri çok önemli sanmadan, Allah’ın istediği anda hepsini kullanılamaz kılabileceğini bilmeli, başımıza gelebilecek her türlü zorluktan mala mülke teknolojik aletlere değil ancak Allah’a sığınabileceğimizin farkında olmalıyız.

6. İş, sanıldığı gibi değil! İnsan gerçekten azar:

7. Kendisini her türlü ihtiyacın üstünde görmüştür.

8. Oysa ki, dönüş yalnız Rabbinedir! (96 Alak Suresi)

Yazar : Yusuf Efe

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website