KADINLAR İÇİN CUMA NAMAZI NEDİR?

Bundan 5-6 yıl önceydi. Kuran okuyan, üzerine düşünen, anladıklarını gereğince uygulamaya çalışan birkaç kız arkadaş bir gün Cuma namazının bize de farz olduğunu farkettik. Sıra diğer zamanlarda camiinin hanımlara ayrılmış bölümünü cuma namazı vaktinde de bize açmayı kabul edecek bir imam bulmaya gelmişti. İmamlardan aldığımız genel cevap Cuma vakti camiinin erkekler tarafından tamamen doldurulduğu, yani kadınlar için yer kalmadığı yönünde oluyordu. Oysa, bunu söylemeye hakları yoktu. Cuma namazı kılmak, Allah’ın emrettiği anda O’nun huzurunda olmak erkekler kadar bizim de hakkımız, daha da önemlisi görevimizdi. Geleneksel İslam böyle söylemiyordu tabii. Oradaki inanış Cuma namazının yalnızca erkeklere farz olduğuydu. Öyleyse, yer de kalmadığına göre kadın Cuma namazı vakti camiiye gelmemeliydi. Neyse ki küçük bir mescitin imamı bizi kabul etti. Hatta kabul etmek bir yana, bizim için özel bir bölüm hazırladı ve genellemelerin yanlış olduğunu bize bir kez daha kanıtladı. Ben yaklaşık bir buçuk saatlik bir yolculuktan, üç vesait değiştirdikten sonra bu mescite ulaşıyordum. Allah rızası için ne yollar göze alınır tabii ki ama mevzu o değil. Patronundan izin alamayacak bir çalışan yahut öğretmenine durumu açıklayamayacak bir öğrencinin bunu yapabilmesi mümkün değildi. Erkekler iş yerlerine ya da evlerine en yakın camiide Cuma namazı kılarken, kadınlar çok istiyorlarsa saatlerce yolculuğu göze almalıydılar. Yıllar içinde ise gerçekten olumlu gelişmeler yaşandı. Şimdi artık neredeyse her ilçede bir camiide Cuma vaktinde de kadınlar için ayrılmış özel yerler var. Hatta bazılarında birden de çok tabii. Daha da önemlisi bu konudaki fikirler değişmeye başladığından siz bir kadın olarak gidip imama ben bu camiide Cuma namazı kılmak istiyorum dediğinizde size bir yer gösteriliyor. Eğer imam bunu kabul etmezse bağlı olduğu müftülüğü arayıp talebinizi dile getiriseniz pek de geri çevrilmiyorsunuz. Kadınların camiiye kabulleri ile ilgili tavır değiştiyse de Cuma namazının kadınlar için önemi hakkında çok da köklü bir değişim olmadı. Genel kanı hala Cuma namazının yalnızca erkeklere farz olduğundan yana, yumuşayan kısım ise şu; kılmak isteyen hanımlar da tabii ki gelip kılabilirler.

Bu konu ile ilgili başımdan yeni geçmiş ilginç bir olayı da paylaşayım sizlerle; yaklaşık bir ay önce İstanbul’da bir camiide Cuma namazı kılıyordum. Camiinin imamı da müezzini de talebimi çok sıcak karşıladılar ve kendi çalışma odalarında bana yer açtılar. Hatta daha fazla hanım gelmek isterse kadın tarafını da bize ayırabileceklerini söylediler. Ancak aynı gün benim içerde olduğumu bilen imam vaaz sırasında Cuma namazı ile yükümlü olmayan grupları saydı: hastalık gibi nedenlerle uzun süre gelip oturup hutbe dinleyemeyecek, namaz kılamayacak olanlar ve kadınlar. Hemen arkasından da Cumua Suresindeki, konu ile ilgili, ayeti okudu;

Ey inananlar! Cuma günü, namaz için çağrı yapıldığında, Allah`ı anmaya/Allah`ın Zikri`ne koşun! Alış-verişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.
62 Cumua Suresi- 9

Aman Allah’ım nasıl bir çelişki… “Ey inananlar… ” diye başlayan bir ayetin yalnızca erkeklere hitap ettiğini söylemek nasıl mümkün olabilir. Kadınlar iman edenler grubuna girmemekte midir?

Tabi hocaların bu şekildeki beyanları cemaati de etkiliyor. Geçenlerde cuma namazı vaktinde kadınlar için yer ayırmış olan bir camiiye girmeye çalışıyordum ki arkamdan orta yaşlı bir amcanın homurdandığını duydum; “kızım senin ne işin var burada”. İşim belliydi, namaz kılmak. Allah’ın emrettiği gibi, emrettiği zamanda ve yerde, herkesle birlikte. O’nun huzurunda olmam gerekiyordu, şükretmem, dua etmem vs. Ama o amcaya göre ben yarım saat sonra girmeliydim oraya çünkü Cuma namazı vakti camiiler erkeklerindi. İnanın bu fikir öyle bir yerleşmiş ki yalnızca erkekler değil kadınlar bile bu görüşün destekçileri olmuş. Hatta onlar bu fikri bir derece daha ileri götürmüşler sanki ve “kadınlar Cuma namazı kılmaz”a kadar getirmişler. Öyle ki bazen eşleri ile birlikte Cuma vakti camii etrafında olan bazı kadınlar hanımlar için ayrılmış yer varsa camiiye giriyorlar ancak Cuma namazını kılmıyorlar. İddiaları “bize farz değil”. Diyelim ki farz değil günah da değil ya canım. İnsan oraya kadar gelmişken kılar hiç olmazsa. Ama bu fikir öyle yerleşmiş ki zihinlerde neredeyse günah sayılmış kadınların Cuma namazı kılması.

Tabi tüm bunlar aslında dinimizi iyi bilmememizden kaynaklanıyor. Allah’ın bizim için indirdiği, derin derin düşünerek okuyun dediği kitabı okumamamızdan, O’na uzak kalmamızdan kaynaklanıyor. Allah’ın sözü yerine hocaların, büyüklerin sözüne itibar etmemizden kaynaklanıyor. Oysa Allah’ın kitabı olan Kuran’da, ataların güvenilir bir kaynak olmadığını anlatan onlarca ayet var. Bu tip sorunları aşabilmek, sorumluluklarımızı kendi kendimize öğrenebilmek ve gereğince uygulayabilmek için hakkımızı arayabilmek için öncelikle Allah’ın sözü olan Kuran’ı okumalı, O’nu iyice anlamalı ve hayatımız için tek rehber olarak kabul etmeliyiz.

Yazar : Yağmur

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website