Pamuk Eller Cebe

Allah yolunda mallarını harcamak (infak etmek) Kuran tarafından tavsiye edilmiş ve övülmüştür. Genel kanı olarak bilinen kırkta bir oranı Kuran’da belirtilmemiş, Allah yolunda harcamanın miktarı insanlara bırakılmıştır. “Onlar, bollukta da, darlıkta da infak ederler…” (3/134) denilerek; ister fakir olsun ister zengin olsun herkesin bu konuda üstüne düşeni yapması söylenmiştir. Aslında bu yaklaşım ile amaç, zekatı, en azda tumak değil bilakis en üste çıkarmaktır. Kuran Allah yolunda harcamayı en önemli ibadetlerden biri olarak birçok yerde vurgulamıştır. Bir çoğumuz nefsi isteklerimiz söz konusu olduğunda hiç düşünmeden harcama yaparken -hatta kimi zaman banka kredisi bile alarak-  konu “Allah rızası için” harcama yapmaya geldiğinde, harcamaları kılı kırk yararak minimumda tutma çabasındayız.

 

Ne yazık ki, her türlü dünyevi ihtiyaçlarımız, birçok zaman,  Allah rızasının önüne geçmekte, almayı planladığımız bir kazak veya çocuğumuza almayı istediğimiz bir oyuncak hemen ihtiyaç listesinin en önünde yer almaktadır. Oysa Kuran’ın  “Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla iyiye eremezsiniz.” (3/92) şeklindeki uyarısını göz önünde tutarak bir hayat tarzı benimsersek, bunun ne kadar yanlış olduğunu gayet açık biçimde görürüz. Bir kazağımız eksik olsa veya zaten odalardan taşmakta olan oyuncaklardan biri olmazsa hangimizin hayatı sekteye uğrar, hangimiz zor durumda kalır. Aslında cevap çok basit… Öncelik listemiz tamamen yanlış. Tüm alacaklarımızı aldıktan sonra ne kalıyorsa onu, hatta onun  da bir kısmını infak etmek yerine “hayırlarda yarışarak” Allah yolunda elimizden geldiğince çok harcama yapmamız gerekmez mi?

 

Biliyorum, insan Allah yolunda harcama yaparken somut bir şey almadığı için bazen zorlanıyor, hatta çoğu zaman eli geri gidiyor ama önemli olan da tam da bu durumda harcama yapmaya inat etmektir. Eğer dünya hayatının geçici olduğunu anlarsak, somut karşılığı olduğunu sandığımız dünyevi harcamaların değersizliğini; Allah rızası için yapılanların ise gerçek kalıcı karşılığı olduğunu idrak edebiliriz. İste o zaman Allah’ın kullarından istediği gibi davranış sergileriz. Unutmamalıyız ki “Mallarını Allah yolunda infak edenlerin örneği yedi başak bitiren, her bir başakta yüz tane bulunan bir tek tanenin örneği gibidir.” (2/261) Bu vaad Allah’ın vaadidir ve Allah’dan daha güvenilir vaad veren yoktur.

 

Feryal


About the Author
Author

Feryal

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website