Kuran`ın öğütlediği değerler

Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah`tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.


Hucurat suresi – 12.

Bu ayet beni oldukça etkileyen bir ayet. Çünkü burada Allah`ın sağlıklı, huzurlu bir toplum için insanların kendilerini nasıl şartlaması gerektiğiyle ilgili çok önemli bilgiler ediniyoruz.

Günümüzde insanların davranışlarını incelediğimizde birbirinin arkasından olumsuz şekilde konuşmanın çok yaygın bir davranış olduğunu görmekteyiz. İki kişi bir araya geldiğinde çok yaygın sohbet konularından bir tanesi de ortak bir tanıdık olan üçüncü bir kişinin ayıplarını konuşmaktır. Kuran da bunun yanlış bir tutum olduğu açıkça ifade edilmekte hatta bunu ölmüş bir kardeşinin etini yemeğe benzetilmektedir.

Kuran müslümanların birbirinin kardeşi olduğunu ve toplumsal dayanışma, yardımlaşma ve beraberliğin önemini vurgulamaktadır. Ancak birbirimizin arkasından olumsuz konuşmak bu değerleri ve dayanışma kültürünü derinden yaralayacak davranışlar olacaktır. Kuran a göre müslümanlar ancak birbirlerinin iyiliğini istemelidirler. Bunun için de başkalarının ayıplarını bulup ortaya çıkarmak yerine onları gizlemek ve iyi yönleri ön plana çıkarmak gerekmektedir.

Ayrıca burada toplumun bireylerinin nasıl olumlu şartlanmaya teşvik edildiği de çok önemlidir. Vaktini gereksiz bir şekilde başkalarının ayıplarını konuşarak harcamaması istenen bireylerin güzel işler yapmaları öğütlenmektedir.

Gerçekten de insanların birbirini çekiştirip başkalarının ardından tuzak kurmadıkları bir toplum çok daha huzurlu ve yaşanılası olacaktır. Kuran kötülüğün ve olumsuz düşüncenin yerine iyiliğin ve güzel düşünmenin yaygınlaşmasını teşvik etmektedir.

Yazar : Hikmet

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website