Aklıma Allah’la, Peygamber’le ve Din’le ilgili kötü sözler ve görüntüler geliyor?

Kuran Araştırmaları Grubu’na sürekli sorulan bir soru var:

SORU:

Aklıma Allah’la, Peygamber’le ve Din’le ilgili kötü sözler ve görüntüler geliyor. Bunları düşünmemeye çalıştıkça zihnimi daha çok meşgul ediyorlar. Bu durum özellikle namazda oluyor. Acaba bunların zihnime gelmesi dinen sakıncalı ya da günah mıdır?

Grup, bu soruyu mükemmel bir şekilde yanıtlamış. Allah razı olsun.

CEVAP:

Bu durumun birçok kişinin başına geldiğini bize yollanan maillerden anlıyoruz. Allah’la veya Peygamber’le ilgili, kendi isteği dışında aklına kötü düşünceler gelen birçok kişi, bu garip durumun sadece kendi başına geldiğini sanmaktadır. Öncelikle bu durumun birçok kişinin başına geldiğini bilinmesi lazım.

Sorunun kısa cevabı şudur: Bu sözlerin aklınıza gelmesinin bir günahı yoktur. Madem ki bu sözlerden veya görüntülerden rahatsızsınız, bunları kalbinizin tasdik etmediği belli. İstediğiniz dışında olan böylesi bir durumdan mesul olamazsınız.

Bu durum genelde fazlaca titiz-kuruntulu insanlarda olur. Psikolojideki obsesif-kompulsif duruma yakın olanlar, dini konularla ilgileniyorlarsa bu durumun gözükme ihtimali daha yüksektir. Din dışındaki obsesif-kompulsif durumlarda; kişinin sürekli ellerini yıkadığına, karoların çizgisine basmadan yürümeye çalıştığına, simetrik hareket yapmazsa rahat edememesine ve benzeri yüzlerce harekete rastlarsınız. Kişi zihne gelen düşünceleri bastırmak için (“ellerim iyi yıkanmadı” veya “çizgiye basma” gibi) davranış yaptıkça; zihnine düşünceler daha çok gelir. Genelde zararsız olan bu durum, bazen büyük sıkıntılara da yol açabilir. Kişiye “Sana 1.000.000 Dolar vereceğim, ama bir gün boyunca kırmızı kuyruklu dişi kurdu düşünme” derse kaç kişi bunu yapabilir? Zihne gelen düşüncelerden kaçmak için aşırı telaş ciddi gerginliğe sebep olabilir. Bu telaş, bu sorunun en önemli kaynağıdır.

Dinle ilgili konularda akla gelen abuk sabuk şeylere aldırmamak, istemsiz bu düşünce veya görüntülerin günah olmadığını bilmek ve panik yapmamak gerekmektedir. Burada en kötü olabilecek şey, kişinin şeytanın vesvesesine kanıp bu düşüncelerden kaçmak için namazı bırakması veya dini konulara ilgisini azaltmasıdır. Eğer bu yapılırsa şeytan hedefine ulaşır ve zihne gelen abuk sabuk düşüncelerin zararı ortaya çıkar. Kişi namazlarına devam ettiği, dini kanunlardan uzaklaşmadığı müddetçe bu düşünceler insanı günaha sokmuş olmaz.

Diğer soru ve cevaplar için: http://www.kurandakidin.net/sss/


About the Author
Author

Comments (7)
Leave a reply

Name (required)

Website