Öncelik Sırası…

Modern hayat dediğimiz hayat şartlarında -sabahin köründe evden çıkmak zorunda olmak, bütün gün hapishane gibi çalışma şartlarında kafa patlatmak ,akşam eve gittiğinde hep yorgun olmak, evde yapacak işlerin hiç bitmiyor olması- gibi birçok nedenle inancımızı ve inancımızın gereklerine göre yaşamayı hayatin merkezine almak çok zor görünüyor gerçekten. Keşke sabah namazlarımızı kılabilsek ancak işe zaten ancak gidiyoruz, karanlıkta kalkıyoruz daha napalim demek, iş yerinde nasıl abdest alalim saçımız makyajımız bozulur diye düsünmek, işte namazimi nasıl kılarim, nerede kılarim, arkadaslarıma ne derim diye düşünmek hepimizin ilk aklına gelen ve en çok duyduğumuz bahaneler bu konuda..Çoğu insan bu tür düşüncelere kapılarak ve bu düşüncelerini söyleyen arkadaşlarını onaylayarak kendini rahatlatıyor maalesef.

Sabah sadece 10 dk. erken kalkarak kazandığımız zamanı ya da evde kıyafetimizle bakımımızla geçirdiğimiz süreyi namaz için kullanabiliriz. İş yerinde de birtürlü nerede namaz kılacağımızı sormaktan çekinmek yerine, bir an evvel sorup aslından çoktan böyle bir yer olduğunu farkedebiliriz ya da yoksa da olması için teşvikte bulunabiliriz. Böylece hem kendimiz için hem de bizim gibi bunu sormaktak çekinen insanlar için vesile olabiliriz.
Yöneticimiz ya da öğretmenimiz istediğinde erkenden kalkip gerekli hazırlıkları yapiyor ya da mesai bitiminden sonra da saatlerce mesaiye kalabiliyoruz. Dünya hayatı için yaptığımız bu ve benzeri çabaları bir düşünün, istemeden mecbur olduğumuz için yaptığımız şeyleri..Bu katlandığınız şeylerin sonunda vadedilenleri düşünün bir de..Ki hiçbirine ulaşacağınız garanti değil, her an ölüm gelip sizi bulabilir. Bir de Allah için yapacaklarımızın sonucunda vadedilenleri düşünün. Ve Allah’ın istediği gibi bir kul olduğunuzda, onun istediklerini yaptığınızda bunlara ulaşacağınıza hiç şüphe yok elbette!

Dünya hayatının gelip geçiciliği ve bu yanılgıya düşmememiz ile ilgili Allah bizi kitabında defalarca uyarmakta ve asıl yurdumuzun ahiret yurdu olduğundan bahsetmektedir.

Bu konudaki birkaç ayeti hatırlayalım:

“ Şu iğreti dünya hayatı, bir eğlence ve oyundan başka birşey değil. Ahiret yurduna gelince, asıl hayat işte odur. Ah, bilebilselerdi.”
(Ankebut, 64)

“Ey toplumum, şu iğreti dünya hayatı geçici bir nimtlenmeden ibarettir. Ahiretse sürekli durulacak yurdun ta kendisidir.”
(Mumin, 51)

“Allah, dilediği kimse için rızkı alabildiğine açar da sınırlayıp kısar da. İğreti dünya hayatıyla sevinip şımardılar. Oysaki dünya hayatı, âhirete oranla sadece küçük bir nimetlenme.”
(Rad, 26)

Aslinda hayatta hersey onceliklere bağli..Evet belki istediğiniz herşeyi aynı anda yapamazsınız ama en azından bir öncelik sırası yapabilirseniz öncelik verdiğiniz şeyi kesinlikle yapabilirsiniz. Bırakın yapamadığınız şeyler listenizdeki ikinci üçüncü siradakiler olsun..Eğer Allah’ın vakit ayırıp yapmamızı istediği ibadetleri öncelik sıramızda ilk sıraya koyarsak, mutlaka vakit ayırır ve yapabiliriz.

Ve birkez yapmaya başladığımızda Allah kolaylığını da verir, ve aslında uzun zaman ertelediğiniz ibadetlerinizin ne kadar kolay olduğuna siz bile inanamazsınız.

Yeter ki Allah’a dayanalım ve isteyelim.
Zorlandığınız düşündüğünüz her konuda olduğu gibi bu konuda da zorlandığınızı düşündüğünüzde yine Allah’ın ayetlerini hatırlayarak O’ndan yardım isteyelim.

“Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı?
Senin şanını yükseltmedik mi?
Süphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.
Ancak Rabbine yönel ve yalvar. “
(İnşirah, 94)


About the Author
Author

GUL

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website