Mutluluğun Gerçek Hikâyesi

Bir Dilek Dile Gerçek Olsun,  Safiya Hussaın nin yazmış olduğu Roman, beni duygusal anlamda çok etkiledi. Tıpkı Hacca giden tüm tanıdıklarımın Kâbe’yi hayranlıkla anlatışı ve orayı tekrar tekrar görmek istediklerini söyledikleri gibi… Bu romanı okurken kendimi Hac yolculuğuna çıkmış birisi gibi hissettim. Şartlarımı olgunlaştırdığımda gitmek istediğim tek yer…

Haccın bir hicret yolculuğu olması ve Hacda tekrarlanan “Lebbeyk Allahümme lebbeyk…” “Sana geldim Allah`ım, huzurundayım, Sana geldim ey Allah`ım…” sözlerinin yazarda çağrıştırdığı duygulara bende katıldım. Yazar diyor ki: ”Dokunaklı bir biçimde yankılanan ahenkli ses, kulaklarıma okşayıcı altın bir hisle doldu. Lisanların en enfesiydi. İçinde güzel bir ruh taşıyordu. Ve kelimeler o anın en yürek hafifletici şeyleriydi. Bin enstrümanın ifade edemeyeceği bir şeyi dile getiriyorlardı.

Haccın kişiye kazandırdığı manevi zenginliklerden nasibimizi almalıyız. Yeniden doğmak gibi anlatılan içsel yolculukta tüm istenmeyen kötü düşüncelerimizden eylemlerimizden sıyrıldığımız herkesin birbirini kardeş olarak gördüğü ırk, dil, statü, cinsiyet ayrımcılığının  ortadan kalktığı mahşer yeri provası…. En takvalıların/muttakilerin kazandığı bu içsel yolculukta aracısız/şirksiz, Allah`a yaklaştığımız tövbelerimizi ettiğimiz, dileklerde bulunduğumuz kısaca Allah`ın huzurunda olduğumuzu sürekli hatırlatan bu atmosferi herkesim gidip görmesi dileğiyle…

Haccın konu edildiği ayetlerden bir kaçını sizinle paylaşmak istiyorum.

 

Tövbe/3 Bir de Allah ve resulünden insanlara Büyük hac günü bir duyuru var: Allah da O’nun elçisi de müşriklerden kesinlikle uzaktır. O halde, tövbe ederseniz bu sizin için hayırlıdır. Yok eğer yüz çevirirseniz şunu bilin ki, siz Allah’ı acze düşüremezsiniz. Küfre saplananlara acıklı bir azabı muştula!

Hac/27 İnsanlar içinde haccı ilan et ki, gerek yaya olarak gerekse derin vadilerden gelerek, yorgunluktan incelmiş binitler üzerinde sana ulaşsınlar.

Bakara/189 Sana, doğan Aylardan sorarlar. De ki: “Onlar, insanların çeşitli yararları ve bir de hac için vakit ölçüleridir.” Hayırda erginlik/dürüstlük evlere arkalarından girmeniz değildir. Hayırda ergin/dürüst o kişidir ki, takvaya sarılıp korunur. Evlere kapılarından girin. Allah’tan korkun ki kurtuluşa erebilesiniz.

Bakara/197…203 Hac, bilinen aylardadır. Kim o aylarda haccı kendisine gerekli kılarsa hacda kadına yaklaşmak, kötülüğe sapmak, kavga ve çekişmeye girmek yoktur. İyilik olarak yaptığınızı Allah bilir. Azık edinin. Hiç kuşkusuz azığın en güzeli takvadır. Ey akıl ve gönül sahipleri, benden sakının!

 

Rabbinizden bir fazl istemenizde sizce sakınca yoktur. Arafat’tan hep birlikte indiğinizde Allah’ı Meş’ar-ı Haram’da anın. O, sizi nasıl doğru yola yöneltip-ilettiyse, siz de O’nu anın. Gerçek şu ki, siz bundan evvel yolu şaşıranlardandınız.

Sonra insanların (topluca) akın ettiği yerden siz de akın edin ve Allah’tan bağışlanma dileyin. Şüphesiz Allah bağışlayandır, esirgeyendir.

(Hacc) ibadetlerinizi bitirdiğinizde, artık (cahiliye döneminde) atalarınızı andığınız gibi, hatta ondan da kuvvetli bir anma ile Allah’ı anın. İnsanlardan öylesi vardır ki: ‘Rabbimiz, bize dünyada ver’ der; (böylelerinin) ahirette nasibi yoktur.

Onlardan öylesi de vardır ki: ‘Rabbimiz, bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik (ver) ve bizi ateşin azabından koru’ der.

İşte bunların kazandıklarına karşılık nasipleri vardır. Allah, hesabı pek seri görendir.

Sayılı günlerde Allah’ı anın. İki günde (Mina’dan dönmek için) elini çabuk tutana günah yoktur, geri kalana da günah yoktur. (Bu) sakınan için(dir). Allah’tan korkup-sakının ve gerçekten bilin ki, siz O’na döndürülüp-toplanacaksınız.


About the Author
Author

MuruvvetCaliskan

Leave a reply

Name (required)

Website