Yusuf Suresi ve Kıssalardan Ders Almak

Kuran okurken en çok etkilendiğim surelerden birisi 12. Sure olan Yusuf Suresi’dir. Kuşkusuz Kuran’ın her ayeti çok öğretici ve düşündürücüdür ancak bu sureyi okurken peygamberlerin hayatlarından ne kadar çok şey öğrenebileceğimizi, onların bize nasıl da örnek olabileceklerini anlıyorum bir kez daha. Bu surede dikkat çeken ilk husus Yakup peygamberin gösterdiği sabırdır. Önce oğlu Yusuf’un kardeşleri tarafından kuyuya atılıp, kaybolmasına ardından küçük kardeşinin de uzak bir ülkede alıkonmasına sabır ile dayanan Yakup peygamber her mümine örnek olmalıdır. Başımıza gelebilecek bu dünyadaki en zor durumlarda dahi mümine yakışan tutum her şeyde bir hayır vardır, Rabbimiz bizi sınıyordur diyerek zorluğa dayanmak ve asla isyana sapmamaktır.


Yûsuf`un gömleği üstüne sahte bir kan çalmışlardı, getirdiler. Babaları dedi ki: “İş, söylediğiniz gibi değil. Nefisleriniz sizi aldatıp bir işe itmiş. Artık bana düşen, güzelce sabretmek. Anlattıklarınıza karşı yalnız Müsteân olan Allah`tan yardım istenir. ”
12 Yusuf Suresi- 18

Yakub dedi ki: “Hayır, öyle değil, nefisleriniz sizi yine bir işe itmiş. Bana düşen yine güzel bir sabra sarılmak. Bakarsın Allah onların hepsini bana getirir. Çünkü Alîm olan O, Hakîm olan O`dur. ”
12 Yusuf Suresi- 83

Yine bu sureden çıkarılabilecek bir diğer ders ise zamanın bizlere neler getirebileceğini bilmediğimizdir. Yani başımıza gelenleri, yaşadıklarımızı yalnızca o an ile sınırlı kalıp değerlendirirsek yanlışa düşebiliriz. Kıskançlıkları sonucu kardeşleri tarafından kuyuya atılan Yusuf Peygamber’in başından onca şey geçmiştir ancak kendisi sonunda Mısır’a yönetici olmuştur. Kuyunun dibindeyken ona sorsak böyle bir şeyi hayal bile edemezdi belki ama Allah onu güzel huyları sebebiyle ödüllendirmiş, hayırlı kuluna güzel bir gelecek nasip etmiştir. Öyleyse Allah’ın bizler için neler yazdığını, gelecekte bizleri neler beklediğini bilmeden ümitsizliğe kapılmak bir mümine yakışmaz.
Kuran’daki Hz. Yusuf kıssasından alınacak en büyük ders ise kuşkusuz Yusuf peygamberin zindana atılmak pahasına namusunu korumuş olmasıdır.

Yûsuf`un, evinde kaldığı kadın, onun nefsinden gönlünü tatmin etmek istedi. Kapıları kilitledi, “Hadi gel!” dedi. Yûsuf: “Allah`a sığınırım, Rabbim beni güzel bir barınağa kavuşturmuştur. Zalimler iflah etmez. ” dedi.
Yemin olsun, kadın onu arzulamıştı. Eğer Rabbinin gerçeğe dikkat çeken delilini görmeseydi, o da onu arzulamıştı. Biz böylece ondan, kötülüğü ve fuhşu uzak tutuyorduk. Çünkü o, bizim samimi/seçkin kullarımızdandı.
12 Yusuf Suresi- 23 ve 24

Burada vurgulanması gereken belki de en önemli nokta aslında Yusuf Peygamberin de bahsi geçen kadını arzulaması ancak Allah’ın sınırlarını gözetmek için kadından uzak durmasıdır. Bu yaptığının sonucunda zindana atılacağını bilse dahi Allah’ın sınırlarını korumanın daha önemli olduğunu söyleyen Yusuf Peygamber her şeyi göze alarak ırzını korumuş, Allah yolundan sapmamıştır.

Yûsuf dedi: “Rabbim! Zından benim için bunların beni çağırdığı şeyden daha sevimlidir. Eğer onların oyununu benden uzak tutmazsan onlara meyleder de cahillerden olurum. ”
12 Yusuf Suresi- 33

Bu kıssalardan çıkarılacak ders kanımca şudur: Bir mümin için önemli olan Allah’ın rızasını kazanmak, Allah’ın emir ve yasaklarına bağlı kalmak olmalıdır. Bu dünya nimetleri ahiretin yanında hiçbir şey değildir. Bir mümin için önemli olan Allah’ın sınırlarını gözetmek, Allah’a layık kullarından olmaya çalışmaktır.

Peygamberler insanlara örnek olma görevini üstlenmişlerdir. Onlarla ilgili kıssaları okurken bu bilinçte olmalı, onlar gibi davranmalıyız. Onları insan-üstü varlıklar olarak görüp, kendimizden uzaklaştırmamız bize fayda sağlamaz. Şeytan bize yaklaşıp “Onlar Peygamber, yüce insanlar. Sen ise basit bir kulsun. Onlar gibi olamazsın” diyebilir. Ama Allah’ın da belirttiği gibi Peygamberler ve kıssaları bizi doğruya iletmek için vardır. Bu kıssa örneğinde gördüğümüz gibi Kuran’da anlatılan tüm kıssalar bize mutlaka çok önemli mesajlar vermektedir. Öyleyse biz müminler Kuran’ı ve Kuran’da anlatılanları dikkatle okumalı, bu kıssalardan almamız gereken tüm dersleri çıkartmak için gayret sarf etmeliyiz.

Yazar : nazlı

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website