Yemin Argümanı…

“ALLAH YEMIN EDIYOR BU NASIL ALLAH KI YEMINE BASVURUYOR” ARGUMANINA KISA BIR ELESTIRI…

 

Insan varligi geregi hep hazirdan beslenmistir.Dogada var olan hersey insana ve dolayisiyla da insan aklina hizmet ede gelmistir.Evet insan uretmistir yaratmistir fakat hep var olandan yararlanarak uretimini gerceklestirmistir.

Insan hicbir seyi yoktan var edebilecek güce sahip olamadigi gibi hicbir seyide yoktan var edememis ve de edemeyecektir.Bu yalniz ALLAH da aidetini bulabilmis bir yetidir.Gelelim yemin meselesine..Yemin insan icin verilen bir sozun yerine getirilecegine dairen degerli kilinan sey ney ise onu da sahit gostererek karsi tarafin guvenirligini kazanmanin bir yolu yordamidir diyebiliriz en basit haliyle..Insan kendisi icin en degerli gordugu degerler uzerine yemin eder..Seref namus haysiyet vatan evlat..

Iste bu nokta da ALLAH bu tür olgularin uzerinde oldugu icin yani her degerin ve dusuncenin ayricada mekanin ve zamanin disinda oldugu icin uzerine and icebilecegi geriye kalan tek sey elbette ki yarattiklari olacaktir..Ki Allah icin yarattiklarindan baska daha degerli ne olabilir ki ?

Yemin konusunda bir kac ayet ornegi:

VAKIA SURESI
75: Is onlarin sandigi gibi degil! Yildizlarin dogup batma, kayip düsme noktalarina yemin ediyorum. 76: Ve eger bilirseniz, gerçekten büyük bir yemindir bu

 

Saffat 37.
Ayet 1. Yemin olsun o saf baglayip dizilenlere/o saflar tutturup siraya dizilenlere-o kanatlarini açip toplayarak uçanlara.

Bu arada belki konu disinda ama Vakia suresinde bahsi gecen kayip dusmeden kasit karadelikleri akla getirebilir,,Ki yuce Allah kuranda en buyuk yeminin bu oldugunu butun Kuran boyunca bir tek bu ayette soyluyor.

Yemin eden bir ALLAH…Bu O nun yuceliginden hicbir sey alip goturmez tam aksine onun yuceligine yucelik katar..Kibir duygusundan arinmis  yuce bir varlik elbette ki yarattiklari uzerine yemin edebilme coskusunu ayetlerle aklimiza ve gonlumuze vuracaktir..

SELAM VE DUA ILE…


About the Author
Author

gorensoyleyen

Leave a reply

Name (required)

Website