Kur’an Okumak

Kur’an Okumak

Bir insan düşünün ki, 50 sene boyunca bir kitap okusun ve okuduğu kitaptan tek kelime anlamasın. Yarım asır… Ömrü o kadarına yetiyor, bir milenyum da yaşasa, yine okuyacak ve yine anlamayacak.

Bu çıldırmışlığı târif etmeye kelimeler yetmiyor. Akılsızlığı, başka hangi eylem bu kadar güzel örneklendirebilir ki?

Bir açıklaması olmalı bunun. Arapçayı kutsamak ve onu dokunulmaz olarak görmek mi?

Yoksa zır câhillik mi?

Yoksa her ikisi de mi?

Okumamış, orta yaş üstü ve ihtiyar nüfûsu cehâletle etiketledik diyelim.

Ya geriye kalan sayısız çoğunluğu nasıl kategorize edeceğiz?

Ezanı Türkçeleştirdiği için Atatürk’e kâfir diyecek kadar ileri giden yobaz zihinler. Arap âşığı yığınlar…

Arap âşıklarını, Arapçayı kutsayan ve onu dokunulmaz olarak gören gruba dâhil edebiliriz.

Aslında, Cumhûriyet döneminin ilk yıllarında, bizzat Atatürk’ün isteğiyle hazırlanan layiha, sâdece ezanın değil, tüm ibâdetlerin Türkçeleşmesi gerektiğini içeriyordu. Yâni benim bugün söylediğimi, 90 yıl öncesinden söylüyordu Mustafa Kemâl Atatürk.

Pek dindar ahâlimizin istediği ise, imamın okuduğunu, imamın kendisinden başkasının anlamaması ve anlamadığı bir dille okunan âyetlere âmin denmesi idi. Bugün olduğu gibi.

Kur’an’ı tilâvetle okumayı, Kur’an okumak zanneden Arap âşıkları sâyesinde, yeryüzünde en çok okunan ve bunun yanında, en az anlaşılan bir kitaba sahip olma rekoru kırdık. Bu gurur sizlerin…

Şahsım adına şunu belirtmek isterim; Kur’an’ı Türkçe okuduğum hâlde, orijinal dilinden Kur’an okuyup anlamayanların çoğundan daha iyi Arapça biliyorum.

Neden?

Kur’an’ı ince eleyip sık dokuyarak, anlayıp kavrayarak, araştırıp sorgulayarak okuduğum için, çevirilerdeki hatâları incelediğim için, Türkçe’de karşılığı olan sözcüğün, Arapçası nedir diye merak ettiğim için.

Hayâtı boyunca Kur’an okumuş, sorsanız size bir tek âyet söyleyemeyecek birisinin bu yaptığı doğru öyle mi? Aaa hadi ama aç şu gözünü artık. Bu kadar korkak olmak zorunda değilsin.

Yazdıklarımın doğru olduğunu, söylediklerime katılmayanlar da biliyor, bundan eminim. Onların sorunu bilmemek değil, cesaret edememek. Eh kolay olduğunu söyleyen yok ama, yüreksiz de olmuyor işte.


About the Author
Author

MaCBeTH

Leave a reply

Name (required)

Website