Yüzünüze Tükürülürse de Yarabbi Şükür mü?

Yüzünüze Tükürülürse de Yarabbi Şükür mü?

Bazıları, insanlara şükretmeyi çarpıtarak aktarıyor. Bu durum da İslam’dan uzaklaşmaya sebep oluyor. Şükretmek öyle bir biçimde aktarılıyor ki, Müslümanların adeta eli kolu bağlanıyor. Oysa durum bazılarının çarpıttığı gibi böyle değildir. Müslüman koşulsuz şartsız şükretmeli zihniyeti tamamen İslam dışıdır.

Nasıl ki, birisi, bir Müslüman’ın canına kastettiğinde Müslüman’ın hakkını araması gerekiyorsa, aynı şekilde, bütçesine kastedildiğinde de Müslüman hakkını aramalıdır.

İnsanın kendi beceriksizliği ve iş bilmezliği sonucu ortaya çıkarttığı kötülükleri, Allah’a fatura etmesi ne vicdanen ne dinen ne ahlaken kabul edilebilir. Bu düpedüz Allah’a iftira atmaktır.

Allah, insanlara canlarına kastedildiğinde “Ey akıl sahipleri, sizin için kısasta hayat vardır.”(Kuran, 2:179) diyerek pasif tutum sergilememeyi emrederken, insanların kötülüğü sebebiyle ekonomik olarak zarara uğratılınca neden pasif tutum sergilememizi emretsin?

Allah, “Sizi korkuyla, açlıkla, para, can ve ürün kaybıyla sınayacağız.” (Kuran, 2:155) demektedir. Ancak bu ayet, bir şeyimizi çalan hırsız karşısında “Allah beni sınıyor o hırsızı da Allah gönderdi, o halde hırsız suçsuzdur ve ceza almamalıdır” şeklinde düşündürmemelidir. Çünkü Allah, aynı zamanda, hırsızın suçlu olduğunu ve cezasının olduğunu Kuran’da belirtmektedir. Yani cana kasteden katil karşısında hak aranmalıyken mala kasteden hırsız karşısında da hak aranmalıdır.

Bir hırsızın malınızı çaldıktan sonra “Allah, seni, malının çalınmasıyla sınıyor, işte ayet bu, ben suçsuzum” demesi hem akla hem dine hem de Allah’a hakaret etmektir.

Bazıları, insanlara şükretmeyi çarpıtarak aktarıyor. Nasıl ki, birisi, bir Müslüman’ın canına kastettiğinde Müslüman şükretmek yerine hakkını araması gerekiyorsa, aynı şekilde, birisi Müslüman’ın malına-bütçesine kastettiğinde de Müslüman şükretmek yerine hakkını aramalıdır.

Neyse yazımızı meşhur bir olayla bitirelim. Bir Müslüman mahallesinde hırsızlık vakaları yaşanıyor, mahalleli ciddi ekonomik zarara uğruyor. Hırsızlar çetesi yakalanıyor ve mahkemeye çıkartılıyorlar. Hırsızlar kendini şöyle savunuyor: Ey Müslüman ahali şükredin. Allah sizi sınıyor, şükredin, bizim suçumuz yok.

Yazar: Kata Rakt


About the Author
Author

Editor 1

Leave a reply

Name (required)

Website