“Üç Kulhuvallah Bir Elham” Nedir Hiç Düşündünüz Mü?


Genellikle kabristanlarda ölülerimizin arkasından okunmasıyla tanınan bu dua grubu, halk arasında zamanla adeta Allah’tan bir şey dilenmeden önceki anahtar halini alarak hemen her konuyla alakalı okunur hale gelmiştir. Sınava öncesinde, yatmadan önce, namazda, dilek dilerken, bir konuda zorlanıldığında, dua denince ilk akla gelen şey “üç kulhuvallah bir elham” okumaktır.

Çevremizdeki pek çok insan için bu duaları okumak öyle bir hale gelmiştir ki, ağız otomatik olarak duayı okurken, ne söylendiğine dair neredeyse hiç bir şey düşünülmez. Adeta batıl inanç gibi sadece söylenip tamamlanmaya çalışılır. Oysa milyonlarca müslümanın, ard arda okuduğu bu duaların verdiği mesajı kavramaya çalışması çok önemlidir.

Öncelikle “Kulhuvallah” diye tabir edilen dua Kuran’daki 112. sure olan İhlas Suresi’dir. “Elham” denilen dua da Kuran’daki ilk sure olan Fatiha Suresi’dir. Eğer Kuran’a bakarsak, bu iki sureden, önce İhlas Suresi’nin 3 kere, ardından da Fatiha Suresi’nin okunması diye bir ritüel geçmez, yani tamamen sonradan halk arasında çıkmış olan bir adettir.

İsterseniz bu surelerde Allah’ın aslında bize ne söylediğini, bir de Türkçe’sine bakarak anlamaya çalışalım.

112. İhlas Suresi’nde geçen ayetler:
1- De ki: O, Allah`tır; Ahad`dır, tektir!
2- Allah`tır; Samed`dir/tüm ihtiyaçların, niyetlerin, övgülerin, yakarışların yöneldiği tek kuvvettir!
3- Ne doğurmuştur O, ne doğurulmuştur!
4- Hiç kimse O`nun dengi ve benzeri olmamıştır, olamaz!

Görüldüğü gibi burada Allah bizden, O’nun eşsiz ve benzersiz tek varlık olduğunu, yakarışların yöneldiği tek kuvvet olduğunu ve herşeyden daha üstün olduğunu vurgulayarak yüceliğini kavramamızı istiyor.

1. Fatiha Suresi’nde geçen ayetler:
1- Rahman ve Rahîm Allah`ın adıyla…
2- Hamt, âlemlerin Rabbi Allah`adır.
3- Rahman`dır, Rahîm`dir O.
4- Din gününün Mâlik`i/ sultanıdır O…
5- Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
6- Dosdoğru giden yola ilet bizi…
7- Kendilerine nimet verdiklerinin, üzerlerine gazap dökülmemişlerin,
karanlığa/şaşkınlığa saplanmamışların yoluna…

Kuran’ın başlangıç suresi olan Fatiha Suresi’nde Allah bize, adeta Kuran’ın içeriğinin kısa bir özetini vermiş gibidir. Din günü, kıyamet koptuktan sonraki diriliş günüdür. Bu da dünya hayatında uğruna mücadele verilmesi gereken en büyük hedeftir. Bu hedefe varacak olan kişiler de ayette dediği gibi yalnız Allah’a kulluk ve ibadet eden, kötülüklerden sakınıp doğru yoldan sapmadan yaşamayı başaran kişilerdir. Allah’ın Kuran’da bizden istediği tüm bunları ince ince düşünerek anlamaya çalışmamız, ibret alarak sürekli zihnimizde canlı tutmamız ve hayata geçirebilmemizdir.

İnşallah bundan sonra Kuran’dan birşey okurken daha dikkatli olabiliriz.

1- Bir suredir, indirdik onu; farz kıldık onu… Ve içinde açık-seçik ayetler indirdik ki, düşünüp ders alabilesiniz.
24- Nur Suresi

19- Rabbinden sana indirilenin hak olduğunu bilen kişi, kör olan biriyle aynı mıdır? Sadece aklı ve gönlü işleyenler düşünüp ibret alır.
13- Rad Suresi

Yazar : Ali U.

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Comments (4)
Leave a reply

Name (required)

Website