Biz yoksak gerçek de yoktur

Kuantum Fiziği gibi karmaşık bir konuyu uzman olmayan kişilere bile anlatmakta çok başarılı olan ABD’li Fred Alan Wolf, 72 yaşında dünyaca ünlü bir kuantum fiziği profesörüdür.

Konusunda 11 kitap yazdı; ” Taking the Ouantum Leap” adlı kitabı ABD Ulusal Kitap Ödülü’nü aldı. Yarı belgesel yarı kurmaca film “ What The Bleep Do We Know”a esin kaynağı oldu.

Wolf’a, Kuantum Fiziği gibi anlaşılması zor bir konuyu basite indirgeyerek birçok insana anlatabildiği için Dr. Kuantum diyorlar.

Kuantum fiziğinin kolayca anlaşılmasını sağlayan dünyaca tanınmış bu fizikçinin kafamızı kemiren bazı sorulara verdiği önemli yanıtları sizlere aktarmayı istiyorum:

Kuantum Fiziğine niye ihtiyaç duyuldu?

Dünyayla daha çok ilgilenmeye başladığımızda onu incelemek için yeni araçlara ihtiyaç duyarız. Örneğin teleskop yıldızları incelemek için vardır. Kuantum Fiziği, beş duyumuzla tespit edemediklerimizi anlamamızı sağlar. Atomları yakından incelediğimizde bildiğimiz fizik kurallarına aykırı bazı davranışları olduğunu fark ettik. Normalde görmediğimiz olayları anlamak için yeni kurallar koymak zorunda kaldık. Fizik, garip ve komik bir oyundur aslında. Kuantum fiziği tüm bu kuralların en derinine iner.

Neden Dünya denen bu gezegendeyiz ve ne yapmamız gerekiyor?

Bu soruya sizin adınıza cevap veremem. Dünya’daki yerinizi merak ediyorsanız kuantum fiziği size şunu anlatabilir: Dünyadaki hiçbir olay diğerinden bağımsız değil. Dünyadaki varlığınızın da bir sebebi var. Tesadüfen dünyaya gelmediniz.

Kaderimizin efendisi biz miyiz, yani kontrol bizde mi?

Hem evet, hem hayır. Bazı şeyleri kontrol edebiliriz ama her şeyi değil. Kendimizle ilgili bir şey yaparken aslında dünyanın bütününü etkilediğimizi unutmamalıyız. Dolayısıyla bizim için iyi olan, bütün için iyi değildir ve o zaman gerçekleşmez. *

(*Wolf, bu açıklamasında bizim kullandığımız “hayırlısı” temennisini birebir anlatmıyor mu sizce? )

Kuantum fiziğine göre zaman doğrusal bir biçimde mi hareket eder yoksa geçmiş, bugün ve gelecek aynı anda mı yaşanır?

Zamanın nasıl hareket ettiğini kelimelerle anlatmak imkansız çünkü dil düşünceyi sınırlar, koşullar. Her şey aynı anda olmaktadır dediğim zaman kafanız karışır. Bunu ancak size birkaç fotoğraf göstererek anlatabilirim.

Gerçek nedir? Gördüklerimiz mi, düşündüklerimiz mi?

Gördüğümüz kişisel deneyimdir. Gerçek denen kavram, biz deneyimlediğimiz için vardır. Onu, görerek, koklayarak, duyarak yada hissederek oluşturan biziz. Biz yoksak, gerçek de yoktur. Dolayısıyla düşünce gücüyle gerçeği değiştirebiliriz.

Kuantum fiziğinin dinlerle arası nasıldır?

Örgütlü dinler Tanrı’nın zihnini açıklamaya çalışır. En büyük sorun, bu büyük zihni açıklamak için O’nu sınırlandırmak* zorunda kalmalarıdır. Örneğin Tanrı’ya ulaşmak için mabetler yapmışlardır. Bu bir sınırlamadır. Tanrı’nın zihninin sadece camide yada kilisede karşımıza çıkacağını ima eder ki bu doğru değildir.

(*İslam’da böyle bir sınırlama yoktur. )

Kuantum fiziği Tanrı nedir sorusunu cevaplayabilir mi?

Hayır. Tanrı’yı deneyimleyebilirsiniz ama ne olduğunu söyleyemezsiniz. Tanımlamaya kalktığınızda örgütlü dinler gibi O’nu sınırlarsınız..

Ama Tanrı’nın varlığından eminiz değil mi?

Değiliz*. Dokunamadığımız şeylerin varlığından emin olamıyoruz biliyorsunuz. O nedenle inanç diye bir kelime var.

(*Müslüman, Allahın var ve bir olduğundan emindir. )

Aynı anda iki farklı yerde olmak istiyorum. Bu mümkün mü?

Bedenin olamaz. Zihnin olabilir çünkü fiziksel bir olgu değildir. Yolculuk etmek de değil zihnin yaptığı. Sadece genişler, böylece aynı anda iki farklı yerde olabilir. Bir okyanus gibi düşünün zihni, bunu anlayabilirseniz zihnin sadece iki farklı yerde değil her yerde aynı anda olabileceğini görürsünüz.

Öldüğümde zihnime ne olacak?

Keşke kesin olarak bilebilsek! Bugün şöyle bir teori var: Zihnimiz aslında bize, yani bu bedene ait değil. Dolayısıyla mezara gitmez. Zihnimiz daha büyük bir zihnin yansımasıdır. Bedenimiz öldüğünde, zihnimiz bu büyük zihnin yada bütünün parçası olmaya devam eder. Zihnimizin içinde bulunduğu bedeni tanıyan kısmı ise biz ölünce yok olur.

Reenkarnasyona* inanıyorsunuz öyle mi?

Olduğuna dair bir sürü kanıt var. Zihnin tekrar ortaya çıkma gibi bir eğilimi vardır, nedenini henüz çözemedik. O nedenle reenkarne oluyor.

(*Müslümanlıkta reenkarnasyon yoktur. )

Yazar : tunur çaltık

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website